Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και όλος ο πλανήτης ασχολείται με την Ελλάδα!!!

Πούτιν, Ομπάμα, Μέρκελ, G7, Financial Times, Bloomberg, Daily Telegraph, ακαδημαϊκοί και νομπελίστες, τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, ασχολούνται καθημερινά με την Ελλάδα και το αν θα πτωχεύσει, αν θα μείνει στο ευρώ, αν θα πάει με τους BRICS και γενικά η Ελλάδα βρίσκεται στο παγκόσμιο μικροσκόπιο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε τι συνέβη τις τελευταίες μέρες.

Με ανοικτή επιστολή στους Financial Times, 8 διάσημοι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί κάνουν έκκληση για μετριοπάθεια, καθώς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών δεν καταλήγουν πουθενά.

Για να αποτραπεί μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων είναι αναγκαίο να γίνουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ανεκτικότητα και να εκταμιεύσει κονδύλια για να στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί αξιόπιστα και να δείξει ότι, αν και τάσσεται κατά της λιτότητας, ενστερνίζεται τις μεταρρυθμίσεις και επιθυμεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην ΕΕ.

Στην επιστολή τονίζεται πως είναι σημαντικό να διαχωριστούν η λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις, γιατί το να καταδικάζεις τη λιτότητα δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις τις μεταρρυθμίσεις. Η λιτότητα ροκανίζει δραστικά τα έσοδα από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και περιορίζει το πεδίο για αλλαγές που θα έκαναν τη δημόσια διοίκηση πιο υπεύθυνη και αποτελεσματική κοινωνικά.

Οι ακαδημαϊκοί και νομπελίστες είναι:
- ο νομπελίστας Οικονομικών και καθηγητής του Columbia University Τζόζεφ Στίγκλιτς,
- ο καθηγητής της Ecole Normale Superieure και του LSE Τομά Πικετί,
- ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του Foundation of  European Progressive Studies Μάσιμο Ντ’ Αλέμα,
- η καθηγήτρια του Columbia University Στέφανι Γκρίφιθ-Τζόουνς,
- η καθηγήτρια του LSE Μαίρη Κάλντορ,
- η Χίλαρι Ουέινραϊτ του Transnational Institute στο Άμστερνταμ,
- ο καθηγητής Μάρκους Μίλερ του Warwick University,
- ο καθηγητής Τζον Γκραλ του Middlesex University.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αnton Siluanov υποστήριζε σε συνέντευξή του πως η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση μιας λύσης εφαρμόζοντας παράλληλα και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Όπως μεταδίδουν τα Ρωσικά ΜΜΕ, ο Ρώσος Υπουργός τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε σε αυτή την φάση για χρεοκοπία της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «Είναι μία κυρίαρχη επιλογή του Ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη στήριξη της Μόσχας προς την Αθήνα, σε περίπτωση Grexit.

«Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή ότι βρίσκεται στην ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Πούτιν στην Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, προσθέτοντας:
«Διατηρούμε με τη χώρα αυτή πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και καλής συνεργασίας. Αλλά είναι μία κυρίαρχη επιλογή του Ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες. Δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί στο μέλλον και κατά συνέπεια θα ήταν λανθασμένο να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε, και αντιπαραγωγικό τόσο για την Ευρωπαϊκή όσο και για την Ελληνική οικονομία».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέληξε για την Ελλάδα λέγοντας:
«Η σπέκουλα για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εν μέσω τεράστιων χρεών της χώρας θα μπορούσε να είναι επιβλαβής τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Ελληνική οικονομία».

Για το Ελληνικό θέμα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα, ενώ φέρεται να δήλωσε «για ό,τι χρειαστείτε η Ρωσία θα είναι στο πλάι σας».

Μετά τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται κάνει παρέμβαση για την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου των G7, που πραγματοποιείται στη Γερμανία.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, η ομάδα των οικονομικών συμβούλων του Ομπάμα, είναι σε ετοιμότητα, έχοντας καταγράψει τα σημεία στα οποία θα επιμείνει, ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον, επιθυμεί από τους εταίρους και την Αθήνα, να τερματίσουν τις πολιτικές ακροβασίες και να καταλήξουν σε ένα κείμενο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, θα ζητήσει ρεαλισμό από την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και αναμένεται να τονίσει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση αλλά δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως «Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει τα χρήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν γι’ αυτό και δεν έχει καμία ανησυχία».

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν, συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, στις 18-20 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει προσκληθεί ως τιμώμενος ξένος ηγέτης.

Από την πλευρά της η Βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph σε άρθρο της τονίζει πως το ΔΝΤ είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας και «το προπατορικό αμάρτημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν ότι άφησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν να επιβληθεί στον οργανισμό για να σώσει τις Ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ όταν ξέσπασε η κρίση, καταδικάζοντας σε καταστροφή την Ελλάδα».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή θέση. Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο στην Ελλάδα, όπου η ίδια η αξιοπιστία και η μελλοντική επιβίωση του ΔΝΤ διακυβεύονται» αναφέρεται στο άρθρο.

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται πως «Οι Έλληνες κατηγορούν το ΔΝΤ ότι συμφώνησε σε ένα καθεστώς επιβεβλημένης λιτότητας από την ΟΝΕ, το οποίο παραβιάζει τον ίδιο τον κανονισμό του ΔΝΤ και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την πενταετή ανάλυση του εξαιρετικού ερευνητικού του τμήματος και του επικεφαλής οικονομολόγου του Ολιβέ Μπλανσάρ».

«Η αποστολή του ΔΝΤ είναι να σώζει τις χώρες και όχι τα νομίσματα ή τις τράπεζες και στα σίγουρα δεν θα πρέπει να κάνει βρωμοδουλειές για μία πλούσια νομισματική ένωση, η οποία είναι απολύτως ικανή να τα βγάλει μόνη της πέρα με τις υποθέσεις της αλλά αρνείται να το πράξει για πολιτικούς λόγους» επισημαίνεται στην Daily Telegraph.

Σε άλλο σημείο γίνεται η αποκάλυψη πως «διαρροές από τις συναντήσεις του ΔΝΤ αποκάλυψαν ότι όλα τα μέλη των αναδυόμενων οικονομιών και η Ελβετία, ήταν αντίθετα με τους όρους του πρώτου δανείου βοήθειας προς την Ελλάδα. Διαμαρτυρήθηκαν ότι το πακέτο σχεδιάστηκε για να σώσει το ευρώ και όχι την Ελλάδα»!!!

Τέλος στο άρθρο υπάρχει η προτροπή προς την Κριστίν Λαγκάρντ να αντιμετωπίσει ευθέως τους Ευρωπαίους βάζοντας στο τραπέζι σαρωτική ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους!

Στην Βουλή την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι δανειστές λένε μόνο τί θα πάθει η Ελλάδα αν δεν υποκύψει στο μη ρεαλιστικό πρόγραμμα που προτείνουν, δεν λένε όμως τί θα πάθουν και οι ίδιοι αν εξωθήσουν την κατάσταση στα άκρα.

Όσο όμως κι αν κάποιοι πιστεύουν ή θέλουν να πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη είναι θωρακισμένη, οι αγορές δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Έτσι λοιπόν το βράδυ της Παρασκευής όταν ανακοινώθηκε η μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ από την Ελλάδα, τα διετή ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκαν ως εξής:
Γερμανία 5% ΑΝΟΔΟΣ.
Ισπανία 10% ΑΝΟΔΟΣ.
Ιταλία 14% ΑΝΟΔΟΣ.
Ιρλανδία 142% ΑΝΟΔΟΣ.
Πορτογαλία 164 % ΑΝΟΔΟΣ.

Να γιατί ολόκληρος ο πλανήτης ασχολείται με την δήθεν μικρή και δήθεν ασήμαντη οικονομία της Ελλάδας.
Η Ελλάδα δεν είναι απλά «μαγαζί γωνία».
Η Ελλάδα είναι μια πενταόροφη πολυτελής κατασκευή σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, στο κέντρο της πόλης, με θέα το πάρκο, τη θάλασσα και το βουνό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου