Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Αρχίζει η εκμετάλλευση του Κυπριακού Φυσικού Αερίου

Η εταιρεία Delek, μία εκ των τριών που εκμεταλλεύεται το οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ την επίσημη Δήλωση Εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με την οποία το κοίτασμα απέκτησε την πραγματική του αξία και ξεκινούν οι ενέργειες εκμετάλλευσής του!

Δεν αποκλείεται οι Δηλώσεις Εμπορευσιμότητας από πλευράς Delek στο Ισραήλ και Noble στις ΗΠΑ, που θα γίνουν εντός των επομένων ημερών, να περιέχουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ τους, όμως μικροδιαφορές παρατηρούνται συχνά λόγων των διαφορετικών απαιτήσεων νομοθεσίας και κανονισμών στα χρηματιστήρια της κάθε χώρας.

Με βάση την Αμερικανική Νομοθεσία δεν απαιτείται δήλωση στο Χρηματιστήριο, ενώ με βάση την Ισραηλινή απαιτείται.

Με την κίνηση αυτή, πιστοποιείται η ύπαρξη κοιτάσματος με διεθνώς επιστημονικές και οικονομικοτεχνικές παραδεκτές παραμέτρους, όπως ποσότητα, πίεση άντλησης και ποιότητα, ενώ η εκμετάλλευση του κοιτάσματος κρίνεται οικονομικά βιώσιμη και αποδοτική.

Οι εταίροι του τεμαχίου 12 (Noble, Delek, Avner) βρίσκονται πολύ κοντά στη λήψη επενδυτικής απόφασης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων (ίσως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων), για την ανάπτυξή και εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, κάτι που σημαίνει σημαντικές επενδύσεις για τις εγκαταστάσεις στο κοίτασμα.

Υπάρχει σοβαρή προεργασία και πολύ θετική προοπτική για αγοραστές του Κυπριακού φυσικού αερίου που θα παράγεται, που θα είναι η Αίγυπτος και η Κύπρος σε πρώτο στάδιο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η Ιορδανία.
Η παραγωγή και η διοχέτευση στις αγορές, αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 ή το 2020 με υποθαλάσσιους αγωγούς.

Παράλληλα, η επίσημη Δήλωση Εμπορευσιμότητας ουσιαστικά απαντά και σε πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Τουρκίας, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η εκμετάλλευση των Κυπριακών κοιτασμάτων.

Η επιθετική κινητικότητα που δείχνουν οι Τούρκοι τις τελευταίες μέρες, με κοινοποίηση τριών NAVTEX για έρευνα και εργασίες σε περιοχές Ελληνικών συμφερόντων, πιθανότατα έχει σχέση με την Κυπριακή επιτυχία, αλλά και με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας.

Τη Δήλωση Εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος Αφροδίτη, θα πρέπει να ακολουθήσει εντός των επομένων ημερών και η κατάθεση από πλευράς Noble Energy, του λεπτομερούς Σχεδίου Ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν, η Noble Energy θα πρέπει να καταθέσει στον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη, τα επίσημα πιστοποιημένα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης του κοιτάσματος, την Κήρυξη Εμπορευσιμότητας και το Σχέδιο Ανάπτυξης με τα τεχνικά δεδομένα και τα χρονοδιαγράμματα.

Το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, θα πρέπει εντός 90 ημερών, να δώσει σχόλια ή να εκδώσει την Άδεια Παραγωγής για το κοίτασμα Αφροδίτη.

Άντε και στα δικά μας εδώ στην Ελλάδα και … γρήγορα, καθώς η εμπειρία έδειξε πως όταν υπάρχει σοβαρή και μελετημένη προώθηση των συμφερόντων από πλευράς Ελληνισμού, η Τουρκία αναγκάζεται να συμμορφωθεί με το παγκόσμιο δίκαιο.



Με πληροφορίες από τον Φιλελεύθερο και την Οικονομική Καθημερινή της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου