Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Νέα πρόκληση των Τούρκων στην θάλασσα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γεωγραφικής - Υδρογραφικής - Ωκεανογραφικής Διεύθυνσης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στις 6-6-2015, το Ιταλικό πλοίο ΟGS Explora, θα πραγματοποιήσει εργασίες πόντισης καλωδίου, από 1-6-2015 και μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά και ανατολικά της Κρήτης.

Στο άρθρο του Χρήστου Μηνάγια στο geostrategy.gr γίνεται λεπτομερής καταγραφή της Τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας, ιδίως σήμερα που το κόμμα του Ερντογάν δεν κατάφερε να πετύχει τα ποσοστά πού ήθελε στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία.

Η προηγούμενη δραστηριότητα πόντισης καλωδίου του Ιταλικού πλοίου OGS Explora, σταμάτησε μετά από Ελληνική αντίδραση, στις 24-2-2015.
Όμως, στις 28-2-2015, οι Τούρκοι εμμένοντας στην παραβατική τους συμπεριφορά, ανακοίνωσαν μέσω NAVAREA III ότι το εν λόγω πλοίο θα πραγματοποιήσει την πόντιση του καλωδίου στις περιοχές 1, 2 και 3.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει συνηγορήσει για τη δραστηριότητα αυτή και η Άγκυρα με την ανακοίνωση της 6-6-2015, όχι μόνο αμφισβητεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά διευρύνει ακόμη δυτικότερα την περιοχή πόντισης καλωδίου νοτίως της Κρήτης.
Η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας επεκτάθηκε σε επιπλέον 53 τετραγωνικά ναυτικά μίλια, σε σχέση με την αντίστοιχη ανακοίνωση της 28-2-2015.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέσμευσαν περιοχή ανατολικά της Ρόδου, για πραγματοποίηση πυρών στις 11 και 12 Ιουνίου του 2015.

Όπως γίνεται κατανοητό, η ενέργεια της Τουρκίας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φαίνεται να επιχειρείται για ακόμη μία φορά η εξαγωγή της πολιτικής κρίσης προς την Ελλάδα.
Η Τουρκία εισήλθε σε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Στις εκλογές, οι εθνικιστές αύξησαν τις έδρες τους στην Τουρκική εθνοσυνέλευση κατά 50% και οι Κούρδοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά το εκλογικό όριο του 10% και κατέλαβαν 80 έδρες.
Έτσι το ΑΚΡ (Ερντογάν – Νταβούτογλου) αδυνατεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την Ελλάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου