Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Επεισόδιο Μαριά - Ντράγκι στο ευρωκοινοβούλιο για την διγλωσσία της ΕΚΤ

Επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και του Ιταλού επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σημειώθηκε στην ευρωβουλή κατά την ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών από τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Νότης Μαριάς κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ, θέτοντας δημόσια την πρότασή του για εξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα μέσω δανειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος ή την ΕΚΤ.

Εχθές το βράδυ, ο Νότης Μαριάς μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ και στον Αντώνη Μυλωνάκη για το τι ακριβώς έγινε. 

Ο κ. Μαριάς εξήγησε πως το 2011, ο Μάριο Ντράγκι ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ιταλία και του δόθηκαν δάνεια ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ, για να ξεπληρώσει η Ιταλία το ΔΝΤ.
Σήμερα, ο Μάριο Ντράγκι από την θέση του διοικητή της ΕΚΤ, αρνείται να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα!

Ο Μάριο Ντράγκι είπε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική», αλλά η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλαμβάνει την χρηματοδότηση για την εξόφληση δανείων. Υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει πάρει 223 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω δανείων από την Ευρώπη και επιπροσθέτως και την ρευστότητα από την ΕΚΤ (118 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα) αλλά και τα δάνεια από το ΔΝΤ και βεβαίως το κούρεμα το 2012.

Ο Νότης Μαριάς από την πλευρά του είπε σε έντονο ύφος προς τον Μάριο Ντράγκι ότι όταν εκείνος ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας είχε κάνει χρήση ανάλογης βοήθειας και συγκεκριμένα είχε δανειοδοτήσει την Ιταλία για να πληρώσει υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι ο Μάριο Ντράγκι του απάντησε ότι δεν θυμάται και του ζήτησε να συζητήσουν οι δυο τους το θέμα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Δείτε το video του επεισοδίου των δύο ανδρών στο link:
https://www.youtube.com/watch?v=iGwJBOKiWIw

Διαβάστε την ομιλία του Νότη Μαριά:


«Κύριε Ντράγκι,
Η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 26,6% και η ανεργία των νέων χτύπησε κόκκινο φτάνοντας στο 51,7% σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την περασμένη Παρασκευή. Το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, το 45% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 650€, το Ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του προς τρίτους.
Κύριε Ντράγκι σας διαβάζω το άρθρο 7 του Κανονισμού 3603/1993 του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 1993 το οποίο αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες προς το δημόσιο τομέα για την εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ, δεν θεωρείται πιστωτική διευκόλυνση κατά την έννοια του άρθρου  104 της συνθήκης».
Δεδομένου ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Μάιο του 2010 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδυναμία πληρωμής θα ήθελα να σας ρωτήσω ως Πρόεδρο της ΕΚΤ:
1.Ποιά θα είναι η στάση της ΕΚΤ σε περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση αξιοποιώντας το άρθρο 7 του Κανονισμού 3603/93 ζητήσει από την ΕΚΤ τη δανειοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την μερική ή ολική εξόφληση των ανωτέρω δανειακών της υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις έχει τορπιλίσει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της;
Να σημειώσω εν προκειμένω ότι ήδη εσείς ως Διοικητής της ΕΚΤ έχετε δώσει την έγκρισή σας σε ανάλογες περιπτώσεις που αφορούν την Ιταλία, την Αυστρία και την Πορτογαλία, ενώ ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας κατόπιν αδείας του κ. Τρισέ δανειοδοτήσατε την Ιταλική Κυβέρνηση για να πληρώσει υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
2.Ενόψει του ότι η ΕΚΤ βάσει των Συνθηκών μεριμνά ώστε οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να τηρούν τις εκ της Συνθήκης υποχρεώσεις τους, ποια θα είναι η στάση της ΕΚΤ σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλη Εθνική Κεντρική Τράπεζα κράτους μέλους της Ευρωζώνης προχωρήσει στη δανειοδότηση ή σε κάθε άλλη μορφή χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να προβεί σε  ολική ή μερική εξόφληση των ανωτέρω δανειακών της υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ;»

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το 2011, η Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεχτεί αφόρητες πιέσεις (και στο τέλος υπέκυψε) να δεχτεί πακέτο περίπου 40 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία της.
Κατά τη σύνοδο των G20 στις Κάννες, η Ιταλία είχε δεχτεί πιέσεις ώστε να δεχτεί εποπτεία από το ΔΝΤ, ώστε να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα και για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε επικαλεστεί το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ, θα συντάσσουν εκθέσεις προόδου για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν στην Ιταλία.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε για την αξιοπιστία της Ιταλίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αποφασίσαμε να εμπλακεί στη διαδικασία της εποπτείας το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του και οι Ιταλοί είπαν ότι μπορούν να το δεχθούν αυτό» είχε δηλώσει η πηγή.
Τότε, με τη βοήθεια του Ντράγκι και της ΕΚΤ, η Ιταλία βρήκε χρήματα για να ξεπληρώσει το ΔΝΤ.
Αυτή την λύση την αρνείται σήμερα για την Ελλάδα ο Ντράγκι, ως επικεφαλής της ΕΚΤ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου