Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Σημαντική ομιλία Τσίπρα. Τα κυριότερα σημεία

Σήμερα το μεσημέρι μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία ομιλία που είχε αποδέκτες κυρίως τους ακροατές του εξωτερικού.
Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός είπε:


- Τις τελικές μας αποφάσεις ως προς τη διαπραγμάτευση θα τις λάβουμε χωρίς το άγχος και την πίεση της στιγμής και χωρίς να υπακούμε σε εκβιαστικά διλήμματα.

- Έχουμε λάβει εντολή τετραετίας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια τα εξετάζουμε στη βάση του ποια οικονομία και ποια κοινωνία θέλουμε να παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια από τώρα. Θέλουμε να παραδώσουμε μια οικονομία που θα έχει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης και να οικοδομήσουμε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, με γνώμονα τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

- Δεν έχουμε λάβει εντολή δημιουργικής ασάφειας, αλλά μια σαφή εντολή να πάμε σε μια συμφωνία που δεν θα πλήττει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα λήγει οριστικά τη συζήτηση περί Grexit.

- Έχει φτάσει πλέον η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει σοβαρά, όχι για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά για το μέλλον της ευρωζώνης γενικότερα.

- Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ δεν ήρθε τώρα στην Ελλάδα. Ήταν το ΔΝΤ που έκανε λάθος με τους πολλαπλασιαστές υπολογισμού της ύφεσης. Με μια συγγνώμη που ζήτησαν δεν λύθηκε το πρόβλημα.

- Αυτό που μας ζητείται είναι μια συμφωνία που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι ικανή να παρασύρει την οικονομία στη λιτότητα και την ύφεση. Εάν λοιπόν ο στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος εμπνεύσεως ΔΝΤ, το οποίο όλοι ξέρουν ότι έχει αποτύχει, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όλο το Κοινοβούλιο.

- Πρέπει να επικρατήσουν οι δυνάμεις της λογικής. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει μεταξύ των θεσμών να υπάρξει βούληση για τη λήψη σωστών μέτρων και όχι η συνισταμένη των σκληρότερων μέτρων που έχουν καταθέσει οι θεσμοί.

- Η τακτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας που έχει επιλέξει η ΕΚΤ εις βάρος της Ελλάδας, επιβεβαιώνει τις προθέσεις των εταίρων. Όμως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα. Όμως αυτή η τακτική του οικονομικού στραγγαλισμού μπορεί να κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να αισθάνονται υπερήφανοι;

- Το ποιος θα πληρώνει τους φόρους της χώρας το αποφασίζει η κυβέρνηση και είναι καιρός πλέον, την κρίση να αρχίσει να την πληρώνει η ολιγαρχία και όχι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

- Οι εταίροι προτείνουν οριζόντια μείωση του πραγματικού εισοδήματος όταν ζητούν αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

- Η Ελληνική πλευρά προσήλθε στη διαπραγμάτευση με καλή πίστη και με ειλικρίνεια και με διάθεση διαλόγου. Πάνω από τρεις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα σύνολο προτάσεων σε ένα κείμενο. Το κείμενο αυτό αποτελούσε τη σύνοψη των επίπονων διαπραγματεύσεων. Αντί απάντησης, λάβαμε από τους θεσμούς ένα πεντασέλιδο κείμενο που περιείχε προτάσεις για περικοπές συντάξεων, αύξηση ρεύματος και άλλα παράλογα πράγματα. Παρά ταύτα, προτείναμε ισοδύναμα μέτρα. Όμως και πάλι, η απάντηση που λάβαμε ότι τα μόνιμα παραμετρικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν περικοπές ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις συντάξεις.

- Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας αλλά σε πολλά πράγματα έχουμε μείνει πίσω, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της διαφθοράς. Προέχει ο αγώνας για να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη.

- Καθένα από τα μέτρα και παρεμβάσεις ήταν μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλες αυτές οι μάχες γίνονταν σε ένα διαρκές καθεστώς εκβιασμών και πιστωτικής ασφυξίας. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να ξηλώσουμε σε βάθος τετραετίας αυτό το κατεστημένο.

- Γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχει και δεν υπήρξε περίοδος χάριτος για εμάς από την αρχή της διαπραγμάτευσης και πως θα έπρεπε να διαβούμε το ναρκοθετημένο πεδίο που μας είχαν ετοιμάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες μας ήθελαν ως αριστερή παρένθεση. Ωστόσο, διαψεύσαμε τις προσδοκίες τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου