Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Δραματικές εξελίξεις! Όλα τα σενάρια ανοιχτά! Συμφωνία; Εκλογές; Grexit;

Με την αποχώρησή του από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες πως δεν θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις από τους δανειστές και πως η επιστροφή του στην Αθήνα σηματοδοτεί σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου ο λαός να αποφανθεί για το αν θα πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί τη συμφωνία που προσφέρεται ή όχι.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, πως επιστρέφει στην Αθήνα και σκοπεύει να προκηρύξει ακόμα και εκλογές μπροστά στα τελεσίγραφα των δανειστών.

Εάν ισχύει αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός είτε έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ή μέσω αυτής της διαρροής ήθελε να ασκήσει περαιτέρω πίεση προς τους δανειστές, προκειμένου να υποχωρήσουν σε κάποιες από τις σκληρές απαιτήσεις τους.

«Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική», ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στην φράση «game is over» που φέρεται να απηύθυνε χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, στο Eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών. Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα και υψηλό ΦΠΑ, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου και ζήτησε από όλους τους βουλευτές να μην φύγουν από την Αθήνα. Έτσι ο Υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε την περιοδεία του στα Βαλκάνια και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου βρίσκονται οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες και η στάση που θα κρατήσει η Ελληνική αντιπροσωπεία στην Σαββατιάτικη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος για τις εξελίξεις και δήλωσε «Νομίζω ότι πάμε σε συμφωνία».

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας για το τελεσίγραφο που δόθηκε χθες στην Αθήνα κατά την Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup, ζητώντας από την Ελλάδα να απαντήσει στην πρόταση των θεσμών μέσα σε 24 ώρες, είπαν πως «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Νωρίτερα, σκληρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές της χώρας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, λέγοντας:
«Οι αρχές της Ευρώπης δεν στηρίζονται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει κίνδυνο αυτές τις αρχές. Η Ελλάδα θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών εκ μέρους του Ελληνικού λαού και για τον Ευρωπαϊκό λαό».

Τους λόγους για τους οποίους η Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την νέα πρόταση των θεσμών που αφορά την παράταση του ισχύοντος προγράμματος και χρηματοδότηση σε τέσσερις δόσεις, εξήγησαν κυβερνητικές πηγές, λέγοντας πως η πρόταση των θεσμών προς την Ελληνική κυβέρνηση ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθειά υφεσιακά μέτρα, τα οποία θα πλήξουν τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας, ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση η οποία κρίνεται παντελώς ανεπαρκής. Η πρόταση συνοδεύεται από υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα, καθώς επίσης αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει, ενώ το κενό αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση κι ένα νέο καταστροφικό μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου.

Ας ελπίσουμε πως στο τέλος θα κερδίσει η λογική, για το καλό της Ελλάδας και γιατί όχι και για το καλό της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από το newsit.gr και το newpost.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου