Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Sueddeutsche Zeitung: Γιατί ο Βαρουφάκης έχει... δίκιο!

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ένα κούρεμα στο χρέος, τονίζει η Γερμανική εφημερίδα, συμφωνώντας με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Διαφορετικά, η χώρα θα οδηγηθεί, με τις ευλογίες της ΕΕ στο γκρεμό!

Οι Έλληνες δεν αξίζουν κούρεμα του χρέους, αλλά δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος, απλώς και μόνο για οικονομικούς λόγους. Αυτό θα έπρεπε να το ξέρουν και οι Γερμανοί, γράφει στο κύριο άρθρο της η Sueddeutsche Zeitung.

Αναφερόμενης στις προ ολίγου δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη για το Ελληνικό χρέος, η εφημερίδα Sueuddeutsche Zeitung λέει ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα δίχως κούρεμα χρέους και σε αυτό ο Έλληνας υπουργός οικονομικών έχει δίκιο.

Μόνο αν οι πιστωτές αποποιηθούν ένα μέρος των αξιώσεών τους, μόνο αν ένα μέρος του χρέους διαγραφεί, θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

Ωστόσο δεν πρόκειται ούτε και αυτό να είναι αρκετό. Διότι αν οι Έλληνες και οι πολιτικοί τους τα κάνουν όλα όπως μέχρι σήμερα, αν προσπαθούν ακόμα να συντηρήσουν έναν υπέρογκο δημόσιο τομέα κι αν συνεχίσουν να συλλέγουν πλημμελώς τους φόρους τους, τότε τα η χώρα θα παρουσιάσει γρήγορα τα ίδια προβλήματα που την έφεραν σε αυτήν τη θέση, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Στις επόμενες δραματικές μέρες πρόκειται να τεθούν επί τάπητος δύο ζητήματα: το αν οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία για μια νέα αρχή και αν αυτή η νέα αρχή θα γίνει με όρους που θα πρέπει να αποδεχτεί η Αθήνα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών του πρέπει, συνεπώς, να κάνουν ξεκάθαρο με σαφή, δεσμευτικό και αξιόπιστο τρόπο, τι πρόκειται να κάνουν για να εξυγιάνουν τον προϋπολογισμό, να περιορίσουν τη γραφειοκρατία και να συλλέξουν περισσότερους φόρους.

Την ίδια στιγμή οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να σταματήσουν τις υπεκφυγές, να δουν την πραγματικότητα και να απαλλάξουν την Ελλάδα από ένα μέρος του χρέους. Αυτό βέβαια απαιτεί λεπτομερείς διαπραγματεύσεις, κάτι που το ξέρει καλύτερα από όλους η Γερμανική κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί η Γερμανία ήδη απαλλάχθηκε τέσσερις φορές από ένα μέρος των χρεών της τον περασμένο αιώνα, κάτι από το οποίο επωφελήθηκε πραγματικά και το οποίο ξεχνούν σήμερα όλοι όσοι καταδικάζουν την Ελλάδα, πιέζοντας για την έξοδό της από τη νομισματική ένωση.

Αυτή ήταν μία από τις πολλές προϋποθέσεις για το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας, η άλλη ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ, ένα πρόγραμμα της βοήθειας των ΗΠΑ με επενδύσεις, κάτι που σήμερα χρειάζεται η Ελλάδα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την τότε εποχή για την επίλυση της Ελληνικής κρίσης. Ούτε και στη Γερμανία κουρεύτηκε τέσσερις φορές το χρέος επειδή το άξιζε. Μόνο επειδή ήταν οικονομικά εύρωστη. Η Ελλάδα δεν αξίζει κούρεμα,  αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αποφύγουμε - για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία. Ακόμη και αυτή όμως θα έχει ως συνέπεια η Αθήνα να μην εξοφλήσει ποτέ τα χρέη της - απλώς η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο χαοτική.




Μετάφραση: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου