Η Amal Bugaighis, μέλος του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (Libyan Political Dialogue Forum LPDF), επιβεβαίωσε ότι το Διοικητικό Δικαστικό σώμα της Λιβύης θα εκδώσει απόφαση για την ακύρωση του πρόσφατου μνημονίου κατανόησης με την Τουρκία.
«Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) και αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις συμφωνίες. Μετά την έκδοση του οδικού χάρτη της Γενεύης, στον οποίο καθορίστηκαν τα καθήκοντα της εκτελεστικής αρχής, άνοιξε η πόρτα για την αποδοχή των καταλόγων υποψηφιοτήτων για την κυβέρνηση και μεταξύ αυτών ήταν και η Λίστα του Ντμπεϊμπά. Αυτό συνεπάγεται αποδοχή όλων όσων αναφέρονταν στον οδικό χάρτη, καθώς και τα όρια των εξουσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να μην συνάπτει διεθνείς συμφωνίες που καταλήγουν σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για τη Λιβύη. Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά παραβίασε τους όρους της εντολής της. Αναμφίβολα, το Λιβυκό Διοικητικό Δικαστήριο θα έχει την τελική ετυμηγορία να ακυρώσει την απόφαση του μνημονίου, σχετικά με την έρευνα για υδρογονάνθρακες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας» είπε η Amal Bugaighis σύμφωνα με το Libya Review.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, με έδρα την Τρίπολη, υπέγραψε μια σειρά οικονομικών συμφωνιών με την Τουρκία, οι οποίες περιελάμβαναν την πιθανή εξερεύνηση για ενεργειακούς πόρους σε θαλάσσιες περιοχές. Μια κίνηση που εξόργισε την αντίπαλη διοίκηση της χώρας, στην Βεγγάζη και την περιφερειακή αντίπαλο της Τουρκίας, την Ελλάδα, η οποία κατήγγειλε τις συμφωνίες ως «παράνομες».
Οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες σηματοδοτούν μια ανανεωμένη ευθυγράμμιση του Ντμπεϊμπά με την Άγκυρα. Η εξέλιξη αυτή ήρθε εν μέσω επανειλημμένων διεθνών εκκλήσεων για εκλογές ώστε να επιλυθεί ο πολιτικός διχασμός της χώρας.
Πρακτικά, η νέα συμφωνία θα ανοίξει περισσότερες περιοχές για την Τουρκία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Ειδικά σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος τονίζουν ότι ανήκουν σε αυτές.
Η Τουρκία έχει κερδίσει πολλά στη δυτική Λιβύη από τη στρατιωτική υποστήριξή της στην προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) το 2019. Με τη σειρά του, το Λιβυκό Κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι η εντολή της κυβέρνησης «έχει λήξει και δεν έχει πλέον νομική εξουσιοδότηση να μεσολαβεί σε διεθνείς συμφωνίες». Το κοινοβούλιο πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι παράνομη και μη δεσμευτική για τη Λιβύη, καθώς υπεγράφη από μη νόμιμη κυβέρνηση».
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου