Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Η Ευρωβουλή ζητά την ακύρωση του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της κατάργησης του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.


Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καλεί τους διεθνείς παίκτες, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μην παρεμβαίνουν στην Λιβύη και να απέχουν από την πυροδότηση της έντασης μέσω απευθείας ή δι’ αντιπροσώπων στρατιωτικών παρεμβάσεων.

Οι Ευρωβουλευτές καλούν τις Αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το μνημόνιο κατανόησης του 2019 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στην Μεσόγειο θάλασσα. 

Επίσης καλούν Τουρκία και Λιβύη να μην εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου, στη βάση του μνημονίου κατανόησης του 2019, καθώς προβλέπονται παράνομες διαδικασίες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το κείμενο της Ευρωβουλής υιοθετήθηκε με 49 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου