Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ιταλία και Γαλλία απορρίπτουν την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Εχθές Πέμπτη, Ιταλία και Γαλλία ανακοίνωσαν την κοινή τους ευθυγράμμιση με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θάλασσα.


Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Γάλλου απεσταλμένου στη Λιβύη, Πολ Σολέρ και του Ιταλού ομολόγου του Νικόλα Ορλάντο στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε η ανάγκη να επικεντρωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό, οι οποίες αναβλήθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης του υποτακτικού της Τουρκίας Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Τη Δευτέρα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν οικονομικές συμφωνίες που περιλάμβαναν την εξερεύνηση σε θαλάσσιες περιοχές για υδρογονάνθρακες.

Η νέα συμφωνία υπεγράφη τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας και κάθε λογικής.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα «έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία σκοπεύει να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη, απέρριψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι η εντολή της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας «έληξε και δεν έχει πλέον νομική εξουσιοδότηση να μεσολαβεί για διεθνείς συμφωνίες». Το κοινοβούλιο πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι παράνομη και μη δεσμευτική για το Λιβυκό κράτος, καθώς υπεγράφη από μη εξουσιοδοτημένο μέρος». Απέρριψε επίσης «τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία σε βάρος του λιβυκού λαού».

Οι αντιδράσεις του παράνομου και παράλογου μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, φαίνεται πως είναι πλέον καθολικές από την πλευρά των Ευρωπαϊκών χωρών, που μετά την καταδίκη της συμφωνίας από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, δεν διστάζουν να μιλήσουν κατά της Τουρκίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Διαβάστε επίσης:

Αντίδραση από Λιβυκή Βουλή, Αίγυπτο, Γερμανία, ΗΠΑ και ΕΕ για την νέα Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου