Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ο Πούτιν προτείνει στην Ευρώπη φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας!

Την στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο, τη στιγμή που γίνονται δολιοφθορές στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στη βόρεια Ευρώπη, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι μπορεί να παράσχει το απαιτούμενο φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας!


Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σήμερα από την Αστάνα του Καζακστάν ότι η Τουρκία αποτελεί την καλύτερη οδό για την μεταφορά του Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις δολιοφθορές στον Nord Stream, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΕ να απεξαρτηθεί από τη Ρωσική ενέργεια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κόμβος φυσικού αερίου, εάν το Ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζονταν για τους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream, μεταφερθεί μέσω Τουρκίας.

Οι εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream που αποδίδονται σε δολιοφθορές τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Δύση, φέρνουν την Ευρώπη στο όριο της ενεργειακής της ασφάλειας, καθώς αντιμετωπίζει τη ραγδαία άνοδο των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως, είναι δυνατόν η Ευρώπη που τόσους μήνες προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω των αγωγών της βόρειας Ευρώπης, να συνεχίσει να εξαρτάται από το Ρωσικό φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται από αγωγούς που θα διέρχονται από την Τουρκία;

Ας σοβαρευτούμε λίγο.

Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος μεταφοράς του Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά η μεταφορά του. Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας των χωρών από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί, αλλά η διακοπή της ροής του φυσικού αερίου και ταυτόχρονα η υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσική ενέργεια.

Ας μην πανηγυρίζουν οι Τούρκοι ότι δήθεν θα γίνουν παγκόσμιος κόμβος μεταφοράς Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μόνο αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τόσο ηλίθιοι που σπεύσουν να προμηθευτούν Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία ενεργειακό κόμβο. Όμως, ήδη οι Ευρωπαίοι στρέφονται στην εκμετάλλευση άλλων κοιτασμάτων, όπως από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Αλγερία και LNG από τις ΗΠΑ.

Δυστυχώς, η εκμετάλλευση των πλουσιοτάτων Ελληνικών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην δυνητική Ελληνική ΑΟΖ, δεν φαίνεται να συγκινεί τους Ευρωπαίους «εγκεφάλους». Το κακό είναι ότι δεν συγκινεί ούτε τους ντόπιους «φωστήρες» που κωλυσιεργούν διαχρονικά...

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου