Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Με fake news στήνουν άρθρα προπαγάνδας κατά των ΗΠΑ και στην Daily Sabah

Στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τα αφηγήματά τους και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα οι Τούρκοι, καταφεύγουν σε fake news που τους εκθέτουν.


Η Τουρκική μονταζιέρα είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες κατά της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Όμως, πλέον η Τουρκική μονταζιέρα έχει επεκταθεί και σε άρθρα που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και στρέφονται και κατά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο της Daily Sabah με τίτλο «Η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου, αλλά δεν χαίρονται όλοι μ’ αυτό» ο συντάκτης αναφέρει ότι:

«Σε έκθεση της Rand Corporation για την Αμερικανική εξωτερική και αμυντική πολιτική, αναφέρεται ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας ήταν προσχεδιασμένος από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ έκαναν την Ουκρανία να ακολουθήσει επιθετική εξωτερική πολιτική ώστε η Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της. Μ’ αυτόν τον τρόπο Η ΕΕ θα κατέρρεε οικονομικά, ειδικά η Γερμανία και η Ρωσία θα έσπαζε στα δύο. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια και το σχέδιο υλοποιήθηκε».

Όμως η Rand Corporation έχει αρνηθεί την ύπαρξη τέτοιας έκθεσης, κάνοντας λόγο για fake news.

«Μια υποτιθέμενη έκθεση της RAND που δήθεν διέρρευσε για μια περίεργη συνωμοσία «για να αποδυναμωθεί η Γερμανία» είναι ψευδής».

Καλό θα είναι τα Ελληνικά ΜΜΕ και κυρίως οι ανεξάρτητοι αρθρογράφοι να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην χρήση των πηγών που χρησιμοποιούν για να τεκμηριώσουν τα άρθρα τους. Θα πρέπει να αναζητούν το πρωτότυπο άρθρο και να μην μένουν σε υποτιθέμενες αναδημοσιεύσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να υπάρχει στα άρθρα που προέρχονται από την Τουρκία, καθώς η προπαγάνδα και τα fake news ανθούν στη γείτονα όσο τίποτε άλλο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου