Το 2010 η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραφαν συμφωνία για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα καλύπτει το 10% των αναγκών της Τουρκίας.
Ο πρώτος από τους 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου στο Άκουγιου της νότιας Τουρκίας, θα είναι έτοιμος εντός του 2023. Όμως, κάποιες τροποποιήσεις στη συμφωνία που ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από το Τουρκικό κοινοβούλιο, θα δώσουν στην Ρωσία παραχωρήσεις / προνόμια στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία ίσως απειλήσουν την ασφάλεια της Τουρκίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Turkish Minute.
Το 2008 η Τουρκική εταιρεία Ciner Enerji και η Ρωσική Rosatom συμμετείχαν από κοινού στον διαγωνισμό για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου. Όμως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από δικαστήριο, ύστερα από προσφυγές για τη νομιμότητά του. Το 2009 ξεκίνησαν διακρατικές συνομιλίες που το 2010 οδήγησαν στην συμφωνία.
Μέρη της συμφωνίας τροποποιήθηκαν το 2019 από την Κυβέρνηση του Ερντογάν. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, η εταιρεία που θα διοικεί το πυρηνικό εργοστάσιο θα έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει εμπορικό λιμάνι και τερματικό σταθμό μεταφοράς, αποθήκευσης και μεταφόρτωσης προϊόντων. Όμως η πλειοψηφία του συμβουλίου της εταιρείας αποτελείται από Ρώσους, ενώ μόλις ένας Τούρκος είναι μέλος. Γι’ αυτό όλες οι αποφάσεις ευνοούν την Ρωσία.
Υπό κανονικές συνθήκες, ένας πυρηνικός σταθμός χρειάζεται ένα λιμάνι αποκλειστικά για τη μεταφορά πυρηνικών υλικών. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, το προνόμιο που παρέχεται στους Ρώσους υπερβαίνει κατά πολύ την κατασκευή λιμανιού για τη μεταφορά πυρηνικών υλικών. Περιλαμβάνει την κατασκευή ενός εμπορικού λιμένα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση προώθησης για την κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών των Ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με αποκάλυψη από το μοναδικό μέλος του συμβουλίου της εταιρείας που είναι Τούρκος, αποφασίστηκε (χωρίς καν ο ίδιος να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου) η υπογραφή συμφωνίας με Ρωσική εταιρεία για εγκατάσταση ραντάρ για την από αέρος προστασία του πυρηνικού εργοστασίου. Όμως, η εγκατάσταση του ραντάρ δεν είναι αρκετή για την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου. Έτσι, εικάζεται ότι θα εγκατασταθούν και οι S-400 για την προστασία του.
Στο σημείο αυτό δημιουργείται το θέμα ασφαλείας για την Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς το ραντάρ και οι χειριστές του θα προέρχονται από τη Ρωσία, που θα αναφέρονται στο συμβούλιο του πυρηνικού εργοστασίου που αποτελείται από Ρώσους, ενώ οι S-400 είναι αυτοί που έφεραν τις σχέσεις Τουρκία και ΗΠΑ στο ναδίρ.
Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία παλεύει με μια σοβαρή οικονομική κρίση. Για τον Ερντογάν, η νίκη στις εκλογές του 2023 έχει γίνει ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Ερντογάν βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία παρέχει οικονομική υποστήριξη στην Τουρκική οικονομία μέσω της εταιρείας Akkuyu Nuclear Santral A.Ş.
Η Τουρκία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα απειλής της εθνικής της ασφάλειας, εάν η Ρωσία δημιουργήσει μια ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, τοποθετώντας εκεί ένα ραντάρ και το σύστημα των S-400.
Η Ρωσία εγκαθίσταται σιγά σιγά στην Ανατολική Μεσόγειο, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη του Προέδρου Ερντογάν να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Πόσο θα γίνει ανεκτό αυτό από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;
Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε πως Τουρκία και Ρωσία σχεδιάζουν να συνεργαστούν και πάλι για τη δημιουργία ενός ακόμη πυρηνικού εργοστασίου με 4 αντιδραστήρες, στην Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και τα 2 πυρηνικά εργοστάσια, τότε θα καλύπτουν το 20% των αναγκών της Τουρκίας. Αμέσως μετά, θα τεθούν οι βάσεις και για το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο τεσσάρων αντιδραστήρων, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Ανατολική Θράκη. Το σύνολο των πυρηνικών αντιδραστήρων των τριών εργοστασίων θα είναι 12, που σημαίνει πως η Τουρκία θα έχει την άδεια της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να εμπλουτίζει μόνη της και νόμιμα το ουράνιο που χρειάζεται για να τροφοδοτεί τους 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αυτομάτως, η πόρτα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία θα έχει ανοίξει διάπλατα. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει πει από το βήμα του ΟΗΕ ότι είναι άδικο να μην μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα όποια χώρα το επιθυμεί.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Διαβάστε επίσης:
Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα
2 νέα πυρηνικά εργοστάσια προανήγγειλε ο Ερντογάν και μετά … πυρηνικά όπλα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου