Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Γερμανία: παράνομο και το νέο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών χωρών για το παράνομο και παράλογο νέο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι σαφείς και έντονες.


Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Christopher Burger τόνισε ότι μία από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος μιας τρίτης χώρας.

«Εάν, δύο κράτη συνάψουν συμφωνία σε βάρος της Ελλάδας, τότε σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και (η συμφωνία) δεν έχει νομική ισχύ» είπε ο Burger.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιστρέψει στο θέμα μετά από λεπτομερή αξιολόγησή του, αλλά επεσήμανε ότι, ως γενική αρχή Δικαίου, δεν είναι δυνατόν δύο μέρη να «συμφωνήσουν» ότι κάτι τους ανήκει ενώ ανήκει σε τρίτο μέρος.

«Είναι αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι τα κράτη δεν μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές μεταξύ τους σε βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το Αστικό Δίκαιο. Δύο μέρη δεν μπορούν να συμφωνήσουν ότι κάτι τους ανήκει ενώ ανήκει σε κάποιο τρίτο μέρος» είπε, προσθέτοντας ότι ισχύει η αρχή ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου.

Αυτό που απομένει να κάνει η Γερμανία είναι να δείξει και την αλληλεγγύη της επί του πεδίου στην Ελλάδα, επιβάλλοντας εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η άρνησης παράδοσης 6 καινούριων Γερμανικής σχεδίασης υποβρυχίων type-214 στην Τουρκία θα αποτελούσε έναν τρόπο άσκησης πίεσης προς την Τουρκία να σταματήσει την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου