Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

ΔΝΤ: έρχεται φτώχεια στη Γερμανία

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γερμανία θα διολισθήσει σε ύφεση το 2023.


Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει ότι η Γερμανία θα πέσει σε ύφεση το επόμενο έτος. Η Γερμανία, που ανήκει στους G7, δηλαδή στις 7 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, είναι εκτεθειμένη στις περικοπές προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε σήμερα ότι η Γερμανία θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος, ενώ μείωσε και τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σε ενημέρωση της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής, το ΔΝΤ είπε ότι η Γερμανική οικονομία αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023. Το ΔΝΤ είχε προβλέψει προηγουμένως ανάπτυξη 0,8% για τη χώρα.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο η Μόσχα έκοψε ως αντίποινα στις Δυτικές κυρώσεις.

Αν και η ευρωζώνη αναμένεται να αποφύγει την ύφεση, η παραγωγή των 19 χωρών του ενιαίου νομίσματος προβλέπεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,5%, λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

«Η αδύναμη ανάπτυξη του 2023 σε ολόκληρη την Ευρώπη αντανακλά δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με ιδιαίτερα απότομες αναθεωρήσεις προς τα κάτω για τις οικονομίες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις περικοπές του Ρωσικού εφοδιασμού σε φυσικό αέριο» ανέφερε το ΔΝΤ.

Πώς όμως μοιάζει η φτώχεια σε μια πλούσια χώρα σαν τη Γερμανία; Εν μέσω ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα για τα τρόφιμα και την ενέργεια, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία διευρύνεται, αναφέρει η DW.

Αν και η Γερμανία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, τα σημάδια της αυξανόμενης φτώχειας γίνονται όλο και πιο ορατά σε ολόκληρη τη χώρα. Άστεγοι κοιμούνται σε άσχημες συνθήκες, μητέρες εγγράφονται στα συσσίτια για να ταΐσουν τα παιδιά τους και οι συνταξιούχοι αναζητούν πεταμένα μπουκάλια για να τα ανταλλάξουν με κουπόνια.

Σήμερα 13,8 εκατομμύρια Γερμανοί είτε ζουν σε συνθήκες φτώχειας είτε κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Γερμανική κυβέρνηση εκφράζει τις ανησυχίες της για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα ή να παγώσουν. Η ανησυχία αφορά τη σχετική φτώχεια, η οποία μετριέται με τις μέσες συνθήκες διαβίωσης.

Το 2021, η Γερμανία ήταν η 20η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι αν αθροίσετε την αξία όλων των αγαθών και εμπορευμάτων που παράγονται σε μια χώρα και διαιρέσετε τον αριθμό με τον πληθυσμό, θα λάβετε 52.200 € ανά άτομο ετησίως στη Γερμανία κατά μέσο όρο. Συγκριτικά, ο αριθμός αυτός είναι 138.000€ στο Λουξεμβούργο, την πλουσιότερη χώρα του κόσμου, και 290€ στο φτωχότερο Μπουρούντι.

Στην Ευρώπη, αν και σχετικά λίγοι άνθρωποι ζουν σε απόλυτη φτώχεια, εκατομμύρια πλήττονται από τη φτώχεια σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι ζουν με αυστηρούς περιορισμούς και μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνο περιορίζοντας τον τρόπο ζωής τους, με τρόπο που η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί αδιανόητο.

Στην ΕΕ, ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή είναι φτωχό εάν το εισόδημά του είναι μικρότερο από το 60% του μέσου όρου της χώρας. Αν είναι λιγότερο από 50%, θεωρείται ακραία φτώχεια. Για τη Γερμανία, αυτό σημαίνει ότι οι άγαμοι που βγάζουν λιγότερο από 1.148 ευρώ σε καθαρό εισόδημα το μήνα θεωρούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. Για μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί, το ποσό είναι 1.492 ευρώ και για νοικοκυριό με δύο γονείς και δύο παιδιά, 2.410 ευρώ.

Η Γερμανία θεωρεί ότι διαθέτει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Όποιος δεν μπορεί να βρει δουλειά ή είναι ανίκανος να εργαστεί, λαμβάνει βασική κοινωνική ασφάλιση. Αυτά τα χρήματα προορίζονται για την κάλυψη βασικών εξόδων διαβίωσης, όπως ενοίκιο, θέρμανση και νερό, καθώς και ασφάλιση υγείας.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, τα άτομα και οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν μόνο 449 ευρώ το μήνα για τρόφιμα, ρούχα, οικιακά είδη, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και λογαριασμούς όπως το διαδίκτυο, το τηλέφωνο και το ρεύμα. Για κάθε παιδί, ένας γονιός ή ένα ζευγάρι λαμβάνει μεταξύ 285 και 376 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση του επιδόματος στα 503 ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από το 2023. Ωστόσο, ούτε αυτό δεν μοιάζει να είναι αρκετό. Χρειάζονται 650 ευρώ για να ζήσουν οι άνθρωποι «με αξιοπρέπεια» και για να τρώνε υγιεινά. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, μόνο 5 ευρώ ανά άτομο την ημέρα προορίζονται για τρόφιμα, αφήνοντας τα φτωχότερα νοικοκυριά είτε να αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα είτε τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας.

Καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στη Γερμανία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς βοήθεια. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για περισσότερους να αγοράσουν ψωμί, γάλα, φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι τουλάχιστον 12% πιο ακριβά από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Το 2020, περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση των τραπεζών τροφίμων. Αυτός ο αριθμός είναι τώρα κοντά στα 2 εκατομμύρια.

Η φτώχεια αυξάνεται επίσης μεταξύ των ηλικιωμένων. Ακόμη και μετά από δεκαετίες εργασίας, η μηνιαία σύνταξη συχνά δεν αρκεί για να καλύψει όλα τα έξοδα. Ειδικά οι γυναίκες αισθάνονται την πίεση, καθώς είναι πιο πιθανό να έχουν εργαστεί με μερική απασχόληση και να έχουν πληρωθεί λιγότερο.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η φτώχεια των ηλικιωμένων αναμένεται να επηρεάσει το 20% των Γερμανών μέχρι το 2036. Άτομα με συντάξεις κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο μπορούν να ζητήσουν κρατική βοήθεια. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να το κάνουν λόγω της απροθυμίας τους να θεωρηθούν άποροι. Μελέτες δείχνουν ότι τα δύο τρίτα όσων δικαιούνται επιδόματα ντρέπονται να το κάνουν. Οι ηλικιωμένοι συχνά προτιμούν να προσπαθούν να εργαστούν περισσότερο ή να συλλέγουν κονσέρβες και μπουκάλια από κάδους σκουπιδιών για επιστροφή χρημάτων, προκειμένου να βάλουν μερικά ακόμη ευρώ στο πορτοφόλι τους.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζήσουν με το εισόδημά τους παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία πλήρους απασχόλησης, αυξάνεται επίσης, ακόμη και με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με 12 ευρώ την ώρα, ένας άγαμος χωρίς παιδιά που εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα θα λάμβανε καθαρό εισόδημα περίπου 1.480 ευρώ το μήνα. Αν και αυτό είναι ονομαστικά πάνω από το όριο της φτώχειας, το πλεόνασμα έχει εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό.

Οι φοιτητές επηρεάζονται επίσης πολύ, ειδικά οι αποδέκτες ομοσπονδιακής χρηματοδότησης. Αυτοί οι φοιτητές λαμβάνουν το πολύ 934 ευρώ το μήνα, στα οποία περιλαμβάνονται χρήματα για στέγαση και ασφάλιση υγείας. Αυτό το ποσό θέτει τους φοιτητές πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να απορροφήσει όλο το πρόσθετο κόστος και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Η ζωή στη Γερμανία θα παραμείνει ακριβή για το άμεσο μέλλον και αυτό θα το νιώσουν πάνω απ' όλα όσοι δεν έχουν οικονομικά αποθέματα και αποταμιεύσεις.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου