Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Φωτιά στην Μεσόγειο από τη νέα παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης

Όπως παρατηρούν οι αναγνώστες μας, δεν αναφερόμαστε στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αλλά στην συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης, καθώς η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά της Τρίπολης θα έπρεπε να έχει εγκαταλείψει τις κυβερνητικές θέσεις από τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε, είχαν προγραμματισθεί εκλογές, οι οποίες δεν διεξήχθησαν, με ευθύνη του Ντμπεϊμπά. Ο υποτακτικός της Τουρκίας Ντμπεϊμπά, αρνείται να παραδώσει την εξουσία, καθώς η Τουρκία δεν έχει ολοκληρώσει τα βρώμικα σχέδιά της στη Λιβύη.


Έτσι, εχθές συνέβη το κωμικοτραγικό γεγονός της υπογραφής μιας συμφωνίας μεταξύ δύο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά στην συνέντευξη Τύπου, η Υπουργός της Λιβύης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την υπογραφείσα από την ίδια συμφωνία, καθώς είναι εμφανές πως εξαναγκάστηκε να την υπογράψει.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εξωτερικών Λιβύης Ναϊλά Αλ Μανγκούς είπε:
«Το μνημόνιο κατανόησης για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, καθώς αναμένει τις διαδικασίες επαλήθευσης του ΟΗΕ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, θα υπάρχει όφελος ως προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Ωστόσο, δεν έχουμε οριστικοποιήσει αυτό το θέμα ακόμα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ενοχλημένος:
«Νομίζω ότι υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη συμφωνία για θαλάσσια δικαιοδοσία. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη. Και είναι μια συμφωνία η οποία εκτελείται. Και επίσης, τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη κοινοποίησαν την υπογραφή της συμφωνίας στον ΟΗΕ. Δηλαδή, ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός έγκρισης της συμφωνίας».

Με ανακοίνωσή του το Λιβυκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τις συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκική αντιπροσωπεία και μιλάει για παράνομη διαδικασία τονίζοντας ότι η θητεία της κυβέρνησης έχει λήξει, ενώ και ο Υπουργός Ενέργειας της Λιβύης έκανε λόγο για ύποπτη συμφωνία με την Τουρκία.

Άμεση και γραπτή ήταν η αντίδραση της Κομισιόν και του Πίτερ Στάνο για το θέμα:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις εκθέσεις που αναφέρουν ότι η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έχουν υπογράψει συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα
».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πρέσβεων και των ομολόγων του. Συγκεκριμένα έχει ήδη συναντηθεί με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ενώ ενημέρωσε το Συμβούλιο ΕΕ - Ισραήλ και την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Την Κυριακή, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καθώς και η νέα συμφωνία Τουρκίας - κυβέρνησης Τρίπολης παραβιάσει την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που έγινε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Η Ελλάδα, όπως αμέριστα εξέφρασε εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία, απαιτεί την αμέριστη και έμπρακτη υποστήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στον παραλογισμό της Τουρκίας και της υποτακτικής σε αυτήν κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου