Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Αντίδραση από Λιβυκή Βουλή, Αίγυπτο, Γερμανία, ΗΠΑ και ΕΕ για την νέα Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία

Η νέα παράνομη και παράλογη «συμφωνία» για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που υπέγραψε η Τουρκία με την υπό αίρεση κυβέρνηση της Λιβύης, της οποίας η θητεία έχει λήξει, έχει γίνει δεκτή με αντιδράσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.


Εκτός από την Ελλάδα που θίγεται άμεσα, επειδή καταπατούνται τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς παραβιάζεται η συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, που έγινε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ, η Αίγυπτος, η Γερμανία, η Βουλή της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής Ageela Saleh εξέφρασε άμεσα την αντίθεσή του στην υπογραφή της Συμφωνίας από την υποτακτική στην Άγκυρα κυβέρνηση του Abdel Hamid Dbaiba. Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit με επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

- Τυχόν μνημόνια κατανόησης που συνάπτει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το κράτος της Λιβύης.
- Η κυβερνητική θητεία του GNU έχει λήξει Συνταγματικά, σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας.
- Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) απέτυχε να εκτελέσει τα καθήκοντά της και τα καθήκοντά του που καθορίζονται από τον οδικό χάρτη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης.
- Η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και των γειτονικών χωρών, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου.
- Η κυβέρνηση του GNU δεν επιδίωξε να διατηρήσει την εθνική ενότητα της χώρας, αλλά δίχασε τον Λιβυκό λαό και συμμάχησε με πολιτοφυλακές για να παραμείνει στην εξουσία.
- Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) παρεμπόδισε τη διεξαγωγή εκλογών.

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Λιβυκής Βουλής σε γραπτή της ανακοίνωση τονίζει ότι:

- Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) δεν έχει την εξουσία να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια κατανόησης.
- Η συμφωνία είναι παράνομη και θεωρείται ότι παραβιάζει τους δημοκρατικούς κανόνες και είναι ενάντια στη θέληση της Βουλής, η οποία απέσυρε την εμπιστοσύνη της από αυτήν την κυβέρνηση και επέλεξε άλλη κυβέρνηση.
- Η Επιτροπή απορρίπτει την παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, την παραβίαση των αξιών της Δημοκρατίας και την παράκαμψη της βούλησης του εκλεγμένου κοινοβουλίου και την σύναψη συμφωνίας με μια παράνομη κυβέρνηση.

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Λιβυκής Βουλής επανέλαβε ότι η υπογραφή διεθνών συμφωνιών και συνθηκών απαιτεί τη συγκατάθεσή της, ενώ θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη ώστε «να μην καταχωρηθεί καμία συμφωνία που έχει συναφθεί με την κυβέρνηση του GNU».

Ο εκπρόσωπος της Λιβυκής Βουλής Abdullah Blaiheg είπε:

- Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) παραβίασε την παράγραφο 10, του Άρθρου VI, του LPDF που ορίζει ότι «η εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του Λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».
- Η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και με τις γειτονικές χώρες, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Hafez δήλωσε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση στη Λιβύη δεν έχει την εξουσία να συνάψει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια κατανόησης».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ned Price δήλωσε:

«Η προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, με επικεφαλής τον Abdel-Hamid Dbaiba, υποχρεώνεται από το Libyan Political Dialogue Forum (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή συμφωνίες που οδηγούν σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Christopher Burger κατήγγειλε την υπογραφή της συμφωνίας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με γραπτή του ανακοίνωση για το θέμα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Peter Stano αναφέρει:

«Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι πλέον τόσο προκλητικές και παράλογες, που έχουν αναγκάσει τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Γερμανία και φυσικά την Αίγυπτο να αντιδράσουν και να σταθούν στο πλάι της Ελλάδας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου