Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Liz Truss: από γκάφα σε γκάφα και όμως, την έκαναν πρωθυπουργό…

Καλά να πάθουν. Μια εντελώς ανίκανη και αμόρφωτη πολιτικός έφτασε να γίνει πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Αλήθεια, ποιοι και γιατί την προώθησαν; Όλος ο κόσμος έβλεπε τις γκάφες της και γελούσε μαζί της, οι Βρετανοί δεν έβλεπαν;


Ως το μεγαλύτερο φιάσκο στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας, μπορεί να χαρακτηριστεί η ανατροπή του Μπόρις Τζόνσον και ο ερχομός στην πρωθυπουργία της Λιζ Τρας. Μιας γυναίκας που από την αρχή της πολιτικής της καριέρας είχε δείξει ότι είναι ανίκανη και αμόρφωτη.

Κι όμως. Κάποιοι την προώθησαν και την έφτασαν μέχρι την πρωθυπουργία, λες και δεν έβλεπαν τις γκάφες της και δεν άκουγαν τα γέλια των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Ας θυμηθούμε κάποιες από τις κορυφαίες γκάφες της.

Κατά την άποψή μας, η χειρότερη στιγμή της Λιζ Τρας ήταν ως Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Στις 22 Φεβρουαρίου 2022, κατά την συνάντησή της με τον Σεργκέι Λαβρόφ, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Λαβρόφ υποστήριζε ότι η Ρωσία δεν είχε κάνει τίποτα για να δικαιολογήσει την ανησυχία της Βρετανίας για εισβολή στην Ουκρανία, καθώς τα στρατεύματά της βρίσκονταν στις περιοχές του Ροστόφ και του Βορόνεζ, που βρίσκονται εντός Ρωσίας.  

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ρώτησε τη Λιζ Τρας: «Αναγνωρίζετε την κυριαρχία της Ρωσίας στις περιοχές του Ροστόφ καιτου  Βορόνεζ;»
Μετά από μερικά δευτερόλεπτα αμηχανίας, η Λιζ Τρας απάντησε: «Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας σ' αυτές τις περιοχές».

Μετά από τέτοια απάντηση, που φανερώνει ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είναι απαράδεκτα αγεωγράφητη, τι είδους συνομιλίες / διαπραγματεύσεις να γίνουν μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας;

Η Λιζ Τρας ήταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Όμως, ως Υπουργός, άλλαξε άποψη και τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Καθώς οι συνομιλίες με την ΕΕ βάλτωναν, υπήρχαν αρκετές φωνές που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί ένα νέο δημοψήφισμα, καθώς πολλοί Βρετανοί πιθανότητα είχαν αλλάξει γνώμη και πλέον θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο LBC και τον Eddie Mair, η Λιζ Τρας ρωτήθηκε εάν θα ήταν σωστό να διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.
Eddie Mair: Τι θα γίνει όμως με τους ανθρώπους που άλλαξαν άποψη για το Brexit;
Λιζ Τρας: Δεν νομίζω ότι οι ψηφοφόροι άλλαξαν άποψη.
Eddie Mair: Εσείς όμως αλλάξατε.
Λιζ Τρας: Άλλαξα. Είναι αλήθεια.

Σε συνέντευξή της στον Andrew Neil το 2019, ως Υπουργός Εμπορίου, όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των εργατικών κατοικιών που χτίστηκαν από την κυβέρνησή της, η Λιζ Τρας απάντησε πως δεν θυμάται τον ακριβή αριθμό.
Ο έμπειρος και γνωστός δημοσιογράφος της απάντησε: «μα είναι εύκολο να θυμάστε τον αριθμό: ΜΗΔΕΝ».

Στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών στις 9 Αυγούστου 2022, στον ιππόδρομο του Τσάλτεναμ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιό της να βοηθήσει στην κρίση κόστους ζωής, η οποία συνεπάγεται στροφή από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια στην πυρηνική ενέργεια και την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, είπε: «Πρέπει να συνεχίσουμε με την παράδοση των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων που παράγουμε εδώ στο Ντέρμπισαϊρ».

Αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές γκάφες τής επί 45 ημέρες πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ας ελπίσουμε πως ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός θα αποκαταστήσει το εξαφανισμένο κύρος της χώρας προς όφελος όχι μόνο των Βρετανών, αλλά του πλανήτη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου