Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «αμφισβητούμενοι γεωγραφικοί σχηματισμοί» τα προς αξιοποίηση 28 Ελληνικά νησιά!

Νέα πρόκληση από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατά της Ελλάδας. Με ανακοίνωσή του, ουσιαστικά απαγορεύει την κατοίκηση Ελληνικών νησιών, θεωρώντας τα «αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς»!

Ας δούμε το θέμα από την αρχή.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 ο βουλευτής της Χ.Α. Νικόλαος Κούζηλος κατέθεσε ερώτηση στη βουλή ζητώντας να μάθει αν υπάρχει σχέδιο υλοποίησης του σχεδίου του 1994 για την κατοίκιση βραχονησίδων, που θα οχύρωνε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με κατασκευή κατοικιών, εκκλησιών, κτιρίων, δικτύου ύδρευσης και δενδροφύτευση.

Στις 4 Ιανουαρίου 2017, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, απάντησε λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και γίνονται προσπάθειες για την κατοίκιση 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με σκοπό αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα, για εθνικούς κυρίως λόγους.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.».

Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Sabah, αργά το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου 2017, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:
«Ο Έλληνας Υφυπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, δήλωσε πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει να χτίσει καταλύματα σε 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Όμως, δεν ονόμασε αυτά τα νησιά. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, πως δεν θα δεχτούμε πιθανές de facto καταστάσεις που δημιουργούνται από την Ελληνική πολιτική σε αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Απαντώντας στην Τουρκική ανακοίνωση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι όλα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και βάσει αυτών οργανώνουμε τη στρατηγική μας και υπογράμμισε ότι το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση θα σχολιάσουν την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπ.Εξ. Ωστόσο, ο κ. Βίτσας σημείωσε με νόημα ότι όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στο καλό κλίμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η κίνηση αξιοποίησης των ακατοίκητων νησιών δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Έχει προηγηθεί ήδη το χτίσιμο ή η ανακατασκευή φυλακίων σε νησίδες και βραχονησίδες, αλλά και η ενίσχυσή τους με μόνιμες φρουρές, ώστε η Ελληνική παρουσία να είναι ορατή.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η ενίσχυση του φυλακίου της νησίδας Παναγιά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, τόσο ως προς το μέγεθος της φρουράς (η οποία μετατράπηκε σε μόνιμη) όσο και ως προς τις υποδομές (εξαιτίας των επανειλημμένων υπερπτήσεων Τουρκικών αεροσκαφών). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση φάρων ή και η δημιουργία υποδομών για αλιείς ή και βοσκούς.

Στον ευρύτερο σχεδιασμό περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων, η ανάδειξη της ενάλιας αρχαιολογίας κ.α. Βασική στόχευση είναι η καλλιέργεια συνθηκών και προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου οι συγκεκριμένοι νησιωτικοί σχηματισμοί να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποστήριξης οικονομικής ζωής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ύπαρξη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης βελτιώνει σημαντικά τη θέση του κράτους, το οποίο κατέχει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες (βλέπε ΑΟΖ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου