Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Μουζάλας: Το 70% των αλλοδαπών που έρχονται στην Ελλάδα είναι πλέον παράνομοι μετανάστες

Σε μια ενδιαφέρουσα αλλά και αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο news247.

Παραδέχτηκε πως πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα:

«Στην Ελλάδα εγκλωβίστηκαν 60.000 άνθρωποι μέσα σε δύο μήνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε στην ενδοχώρα 50.000 - 55.000 ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε δομές και είναι όλοι υπό στέγη για το ξεχειμώνιασμα.
Μιλάμε για ανθρώπους εγκλωβισμένους, οι οποίοι δεν θέλουν να βρίσκονται στη χώρα μας. Εμείς μέχρι στιγμής τους προσφέρουμε την επιβίωση.
Οι άνθρωποι έχουν τρεις φορές την ημέρα φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δευτεροβάθμια περίθαλψη, έχουν wi-fi σε όλα τα στρατόπεδα, έχουν θέρμανση».


Αλήθεια, τι έκανε η κυβέρνηση για τους Έλληνες που έμειναν άνεργοι και άστεγοι εξαιτίας των εξοντωτικών μνημονίων; Τους εξασφάλισε τροφή, στέγη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και … wi-fi;


Διαχώρισε τους πρόσφυγες από τους παράνομους μετανάστες και δικαιολόγησε τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου:

«Δεν έγιναν οι κάτοικοι (των νησιών) φασίστες, δεν έγιναν οι κάτοικοι ρατσιστές. Πριν τη συμφωνία (ΕΕ – Τουρκίας, τα νησιά) ήταν χώροι transit ενώ τώρα οι άνθρωποι μένουν στα νησιά, δεν μπορούν να φτάσουν στους προορισμούς που ήθελαν στην Ευρώπη και οι επιλογές που έχουν είναι, είτε να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία, είτε να τους δοθεί άσυλο στην Ελλάδα. Δεν θέλουν όμως τίποτα από τα δύο και αυτό τους εκνευρίζει, τους κουράζει, τους κάνει δυστυχισμένους, προβληματικούς.
Επιπλέον, δεν έχουν πια χρήματα και κυρίως άλλαξε η σύσταση του πληθυσμού. 

Ενώ το 2015 είχαμε πρόσφυγες σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%-80% τώρα το 70% είναι αυτό που κοινωνικά και πολιτικά λέμε παράτυποι μετανάστες και νομικά ορίζεται ως παράνομοι μετανάστες.
Πρόκειται για νέους άνδρες, μόνους, που ψάχνουν να φύγουν στην Ευρώπη και όχι για οικογένειες με παιδιά, που σημαίνει ότι πλέον προκύπτουν και προβλήματα παραβατικότητας.

Επομένως, έχουν δίκιο οι νησιώτες, κουράστηκαν, αυτό όμως δεν δικαιολογεί όλα τα υπόλοιπα».


Δεν είπε όμως ο κ. Υπουργός, γιατί δεν απελαύνονται άμεσα οι παράνομοι μετανάστες και παραμένουν για πολλούς μήνες στην Ελλάδα;


Για την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, ο Υπουργός διευκρίνισε:

«Είναι σαφές ότι η μόνη πρόταση που μπορεί να ξαλαφρώσει τα νησιά είναι να ισχύσει η συμφωνία (ΕΕ-Τουρκίας) και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία.

Οι νησιώτες λένε (για αυτούς που αιτούνται άσυλο) «να περάσουν στην ενδοχώρα». 

Μα αν περάσουν στην ενδοχώρα, η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας καταρρέει.
Τους το είπε και ο κύριος Αβραμόπουλος, αν η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας καταρρεύσει, τα νησιά δεν θα μείνουν χωρίς πρόσφυγες, απλά θα έχουν πάλι 2.000 - 3.000 πρόσφυγες την ημέρα.

Οι νησιώτες έχουν δίκιο να νιώθουν ανασφάλειες, κι εμείς νιώθουμε ανασφάλειες. Επειδή έχουμε αυτή την ανασφάλεια πρέπει να στηρίξουμε τη συμφωνία. Διότι αν εκπέσει η συμφωνία θα αρχίσουν ξανά οι ροές.
Υπάρχει αυτή η ανόητη θεωρία ότι δεν φυλάμε τα σύνορά μας. Αυτό υπονοεί ότι θα έπρεπε να βουλιάζουμε τις βάρκες».

 

Δεν εξήγησε όμως ο κ. Μουζάλας, γιατί με τη μεταφορά των αλλοδαπών από τα νησιά στην ενδοχώρα, θα καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας; 
Συμφώνησε η Ελλάδα στον εγκλωβισμό των αλλοδαπών στα νησιά, ώστε να μην μπορούν να «δραπετεύσουν» προς την υπόλοιπη Ευρώπη;
 

Όσον αφορά τα οικονομικά και την κατηγορία προς την Ελλάδα ότι δήθεν έλαβε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ο κ. Μουζάλας απάντησε:

«Συνολικά, από τη μία επιτροπή της Ευρώπης, πήραμε έκτακτα για την Ελλάδα 350 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά στο Ελληνικό κράτος δόθηκαν τα 175. Τα υπόλοιπα δόθηκαν σε θεσμικές οργανώσεις, όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ. Εμείς λοιπόν γι’ αυτά τα 175 εκατομμύρια για τα οποία δικαιούνται να μας ελέγξουν και οφείλουμε να αποδώσουμε λογαριασμό έχουμε απορροφήσει περίπου το 60-70% και μέχρι το τέλος Φλεβάρη θα έχουμε απορροφήσει πάνω από το 80%, καθώς έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα έργα.

Μας κατηγορούν βλακωδώς γιατί αφήσαμε να δοθούν χρήματα στις οργανώσεις. Μα εμείς δεν θέλαμε να δοθούν, αντισταθήκαμε, δοθήκανε όμως, ήταν ένας τρόπος να χρηματοδοτήσει η Ευρώπη το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
Δεν ήταν δική μας επιλογή, αλλά δεν κρίναμε ότι ήταν φάση που έπρεπε να κηρύξουμε πόλεμο στην Ευρώπη.

Το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που δόθηκαν σε οργανώσεις είναι ένα θεμιτό ερώτημα, το θέτουμε και εμείς συνέχεια. Οι οργανώσεις αυτές όμως, θεσμικά δεν έχουν καμία διαφάνεια, δεν δίνουν λογαριασμό σε εμάς, δίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει διαφάνεια και απολογισμός στον Ελληνικό λαό, συνεχίζουμε να το παλεύουμε αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Τα χρήματα των οργανώσεων δεν είναι ευθύνη του Ελληνικού κράτους».

Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Μουζάλας.

Πράγματι, η κυβέρνηση έκανε πολλά, πάρα πολλά για τους πρόσφυγες, αλλά δεν έκανε αυτά που έπρεπε για τους λαθρομετανάστες. Δεν τους απέλασε αμέσως.

Το χειρότερο όμως είναι, πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τους Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε κάκιστη οικονομική κατάσταση, ενώ ετοιμάζονται νέα μέτρα, που θα αυξήσουν τους φόρους και θα μειώσουν τα εισοδήματά τους



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου