Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Χημικά όπλα βρέθηκαν σε εργαστήρια του ISIS στην Μοσούλη

Οι Ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν χημικούς παράγοντες του αερίου μουστάρδας στην Ανατολική Μοσούλη, μαζί με Ρωσικής προέλευσης πυραύλους εδάφους – εδάφους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους να αναπτύξει χημικά όπλα. 


Όταν οι Ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης πριν λίγες ημέρες, ανακάλυψαν χημικά εργαστήρια που πιστεύεται πως είχαν μετατραπεί σε αποθήκες χημικών όπλων. Οι Ιρακινές δυνάμεις έδειξαν στους δημοσιογράφους μια δεξαμέν του χημικού παράγοντα (του αερίου μουστάρδας) και τουλάχιστον 12 πυραύλους εδάφους – εδάφους που έφεραν Ρωσικές περιγραφές.

Ο στρατηγός των ειδικών δυνάμεων του Ιράκ Haider Fadhil είπε πως Γάλλοι αξιωματούχοι έλεγξαν τα χημικά και επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για τον χημικό παράγοντα της μουστάρδας.

«Γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούσαν το μέρος για πειράματα  με χημικά όπλα» δήλωσε ο στρατηγός, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο στρατηγός δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ποσότητα ή τις δυνατότητες των χημικών, αλλά οι Ιρακινοί στρατιώτες που επισκέφτηκαν την περιοχή δεν έμειναν εκεί για περισσότερο από 10 λεπτά, για να μην εμφανίσουν συμπτώματα έκθεσης στον χημικό παράγοντα.

Ο στρατηγός είπε πως πιστεύεται ότι η εγκατάσταση είχε δημιουργηθεί στα ερείπια της αρχαίας Νινευή, μακριά από τα πυκνοκατοικημένα προάστια της Μοσούλης, ώστε να μείνει μυστική η όλη δραστηριότητα από τον κόσμο, που ίσως πρόδιδε τη δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους στις Ιρακινές δυνάμεις και στον συνασπισμό των δυνάμεων υπό τους Αμερικανούς.

Ο αριθμός των θυμάτων από τα χημικά του Ισλαμικού Κράτους είναι πολύ μικρός συγκρινόμενος με το πόσοι αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν από τους βομβιστές αυτοκτονίας ή τα παγιδευμένα αυτοκίνητα με εκρηκτικά που πυροδότησε η οργάνωση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό οφείλεται στον μικρό βαθμό ικανότητας του χημικού όπλου που κατασκεύασε το Ισλαμικό Κράτος και στην έλλειψη πρόσβασης σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Ο στρατηγός Fadhil δήλωσε πως ο τύπος των ρουκετών που βρέθηκε στο σημείο υποδεικνύει πως το Ισλαμικό Κράτος προσπαθούσε να τις μετατρέψει σε χημικό όπλο. Επίσης πρόσθεσε πως τα στοιχεία δείχνουν πως το εργαστήριο ήταν σε χρήση μέχρι πριν από 2 εβδομάδες.

Οι Ιρακινές δυνάμεις κήρυξαν την Ανατολική Μοσούλη ελεύθερη περιοχή μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016.



Διαβάστε επίσης:

Απέκτησε χημικά όπλα το Ισλαμικό Κράτος;

Κίνδυνος επιθέσεων με όπλα μαζικής καταστροφής στην Ευρώπη

Με χημικά όπλα προμήθευσε η Τουρκία το Ισλαμικό Κράτος

Εργαστήριο χημικών όπλων του Ισλαμικού Κράτους σε video του Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου