Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Σερβία και Βουλγαρία κατά των ψευτομακεδόνων της Βαρντάρσκα

Η Βαρντάρσκα, το κράτος που επίσημα αναγνωρίζεται ως FYROM, αλλά προσπαθεί να κλέψει το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας, φαίνεται πως θα βρει τον δάσκαλό του, όχι δυστυχώς από την Ελλάδα, αλλά από την Σερβία και την Βουλγαρία.

Μετά την εμφάνιση πινακίδων στους αυτοκινητοδρόμους της Σερβίας προς τη Βαρντάρσκα, όπου η χώρα αναφέρεται ως FYROM, στα Σερβικά «БЈРМ», το Υπουργείο Εξωτερικών της Βαρντάρσκα, απαίτησε μέσω διπλωματικών διαύλων, την άμεση διόρθωση της ονομασίας της χώρας από την Σερβία.

Η χρήση του όρου FYROM και όχι του συνταγματικού ονόματος της Ψευτομακεδονίας,  «βρίσκεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Βελιγραδίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή η ανακολουθία πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρόκληση προσβάλλει τα συναισθήματα των πολιτών του κράτους και δεν συνάδει με την καλή γειτονία. Η ακατάλληλη και ασεβής ονομασία είναι καταχρηστική μεταξύ των γειτόνων» αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Βαρντάρσκα.



Σε απάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στην εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι του Βελιγραδίου:
«Αν για τα Σκόπια η ονομασία ΠΓΔΜ είναι προσβλητική, όπως αναφέρουν, γιατί δεν εγκαταλείπουν τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και τις συνεδριάσεις της ΕΕ όπου βρίσκονται με την ονομασία ΠΓΔΜ; Γιατί βρίσκονται εκεί με αυτήν την ονομασία και τώρα ενοχλούνται με τις αποδείξεις των διοδίων στις οποίες αναγράφεται η ίδια ονομασία;».

«Η Σερβία δεν άλλαξε τη θέση της για την αναγνώριση της Μακεδονίας, αλλά είναι προσβλητικό αυτοί να λένε το Κόσσοβο και τα Μετόχια ως Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε όταν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο και τάσσονται εναντίον μας στην ψηφοφορία στην UNESCO;» είπε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Στις αρχές του χρόνου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Μτέτα ανέφερε πως η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με τον συνταγματικό τους όνομα, ενώ η ΠΓΔΜ από την πλευρά της αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας δήλωσε ότι το Βελιγράδι, στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας, αλλά διεθνώς θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «BJRM» (FYROM) όπως χρησιμοποιείται στην ΕΕ και τον ΟΗΕ.



Τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι ο μακεδονισμός, διότι είναι μια ιδεολογία που δεν είναι μόνο αντιβουλγαρική, αλλά αντιδημοκρατική και φασιστική, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του ως πρόεδρος.

«Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ ήταν πολύ υπερήφανος για τις ατελείωτες συναντήσεις και τις επισκέψεις του στα Σκόπια. Αλλά, σε αντάλλαγμα αυτών, από την πρώτη μέρα, υπήρξαν ατέλειωτες προκλήσεις κατά της  Βουλγαρίας. Απίστευτες βλασφημίες μέρα και νύχτα στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Χιλιάδες προκλήσεις σε όλους τους διεθνούς οργανισμούς και τις διεθνείς διασκέψεις για τη Βουλγαρία. Ναι, έχω αλλάξει την πολιτική μου σε σχέση με την Ψευδομακεδονία και δεν θα είναι πλέον ρομαντική, αλλά ρεαλιστική», είπε ο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

«Έχω επισημάνει το πρόβλημα. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τώρα είναι εύκολο. Οι πρόεδροι όλης της Ευρώπης γνωρίζουν τα επιχειρήματά μου, τα επεσήμανα και αποδείχθηκαν σωστά. Θα ήθελα να πω ότι είναι ένα θέμα που πραγματικά υποστηρίζει και ο νυν Υπουργός Εξωτερικών και ο νέος πρόεδρος Ράντεφ», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας.

«Ναι, τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το υποστηρίζει η Βουλγαρία, αλλά όχι ο μακεδονισμός. Ο μακεδονισμός είναι μια ιδεολογία που δεν είναι μόνο αντι-βουλγαρική, αλλά και αντιδημοκρατική. Είναι μια ιδεολογία  συνολικής χειραγώγησης της ιστορίας. Είναι μια ιδεολογία που δημιουργεί εντάσεις, εντάσεις μεταξύ των μελλοντικών γενεών. Ειλικρινά θέλω τα παιδιά μου και τα παιδιά των αδελφών μας από την άλλη πλευρά, των Σκοπίων, να είναι αδέλφια και φίλοι και να έχουν ειρήνη, αλλά με την χειραγώγηση της ιστορίας δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοσύνη και ειρήνη. Μια μπερδεμένη ιστορία που για τη Βουλγαρία είναι φασιστική και δεν μπορεί να προχωρήσει», δήλωσε ο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Fokus.



Ελπίζουμε, ο (κατά την άποψή μας) επιτυχημένος μέχρι στιγμής στο Υπουργείο Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, να καταφέρει να έρθει σε συνεννόηση με τη Σερβία και τη Βουλγαρία και να σταματήσει ο σφετερισμός του ονόματος και της Ιστορίας της Μακεδονίας από τη Βαρντάρσκα.

Η χώρα αυτή είχε όνομα μέχρι το 1945 και αυτό ήταν Βαρντάρσκα

Ας ξαναγίνει αυτό το όνομα της χώρας αυτής και τότε όλοι θα βγουν ωφελημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου