Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Πάμε για σκληρό Brexit. Τι είπε η Τερέζα Μέι.

Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να πραγματοποιηθεί το Brexit, προκαλώντας εφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο και δυσφορία στην Γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδικασία της αποχώρησης θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2017, με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ τον τελευταίο λόγο για τις συμφωνίες του Brexit, θα έχει το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Θέλω η Βρετανία να αναδυθεί «ισχυρότερη, πιο δίκαιη και πιο ενωμένη» από τη διαδικασία αλλαγής, να γίνει μια «παγκόσμια Βρετανία». Να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια «χώρα που θα διακριθεί στο εμπόριο», τόνισε η Τερέζα Μέι στην έναρξη της ομιλίας της, όπου παρουσίασε τη στρατηγική εξόδου από την ΕΕ.

«Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία και στο σχέδιο προς αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά η απόφαση για έξοδο από την ΕΕ ήταν του Βρετανικού λαού συνολικά και θα πρέπει να γίνει όχι απλώς σεβαστή, αλλά να επιταχυνθεί η εφαρμογή της», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε με νόημα πως η ΕΕ δε θα πρέπει να προσπαθήσει να τιμωρήσει την Βρετανία επειδή αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ένωση, επειδή αυτό θα είχε άσχημες επιπτώσεις για κάθε χώρα της Ένωσης ξεχωριστά.

Η Τερέζα Μέι εξήγγειλε τον τερματισμό της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Βρετανία, κάτι που επιθυμούσε από την περίοδο που ήταν Υπουργός.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σαφή προειδοποίηση προς την ΕΕ, ότι αν η Βρετανία δεν αποκτήσει κάποιας μορφής πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, επιβάλλοντας χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία (θα μεταβληθεί δηλαδή σε ένα είδος φορολογικού παραδείσου) και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως οι χώρες της ΕΕ θέλουν μια «κακή συμφωνία», αφού θα βλάψει τις βιομηχανίες τους.

«Η Βρετανία θα ελέγχει απόλυτα πλέον τον αριθμό και την ποιότητα των εισερχομένων ανθρώπων στο έδαφός της. Δεν θα αποφασίζουν οι άλλοι για την εσωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Βρετανίας. Ούτε για το πόσους ξένους θα φιλοξενεί η χώρα» πρόσθεσε η Τερέζα Μέι, φωτογραφίζοντας την Γερμανία και την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» στο μεταναστευτικό.

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την κοινή Ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η παραμονή της θα ισοδυναμούσε με μη έξοδο από την ΕΕ. Όμως, θα επιχειρηθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην κοινή αγορά.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε πως στόχος είναι να διατηρηθεί η ελεύθερη ταξιδιωτική πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, να υπάρχει ελεύθερο εμπόριο και τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ.

«Η συμφωνία θα πρέπει να επιτρέψει όσο το δυνατό περισσότερο ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και των χωρών της ΕΕ. Θα πρέπει να δώσει στις Βρετανικές επιχειρήσεις την μέγιστη ελευθερία να λειτουργήσουν μέσα στις Ευρωπαϊκές αγορές, όπως και στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Βρετανία. Όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσω: αυτό που προτείνω δεν σημαίνει παραμονή στην κοινή αγορά» είπε η Τερέζα Μέι.

«Θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε τους λαμπρότερους και τους καλύτερους στην εργασία και στις σπουδές. Πράγματι, πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στα παγκόσμια ταλέντα και αυτό να μας χαρακτηρίζει (ως χώρα), αλλά αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε το μεταναστευτικό μας σύστημα να εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Έτσι, θα ελέγχουμε το πλήθος των ανθρώπων που έρχονται στην Βρετανία από την ΕΕ» πρόσθεσε με νόημα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενη στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ δήλωσε:
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι συνεργάτες, πρόθυμοι σύμμαχοι και στενοί φίλοι. Θέλουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα σας, να σας πουλάμε τα δικά μας, να συναλλασσόμαστε όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα και να συνεργαστούμε ώστε όλοι να είμαστε πιο ασφαλείς και με περισσότερη ευημερία μέσω της συνεχιζόμενης φιλίας».

Στο θέμα της ασφάλειας, επιθυμία της Βρετανίας είναι να συνεχιστεί η συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών και αστυνομίας, ενώ θα υπάρξει περιορισμός των μεταναστευτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και των Βρετανών στην ΕΕ.

Τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ σχολίασαν την ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας:

«Η Μέι ρισκάρει αντιπαράθεση με την Ε.Ε.» έγραψε η Γερμανική Die Welt.

«Η Τερέζα Μέι σχεδιάζει νέα ψηφοφορία για το Brexit», έγραψε η Γερμανική Bild, επισημαίνοντας ότι «η Βρετανίδα πρωθυπουργός προαναγγέλλει πορεία για σκληρό Brexit, αλλά στο τέλος θα αποφασίσουν οι βουλευτές».

«Η Μέι επιλέγει σκληρό Brexit», έγραψε η Ιταλική La Repubblica.

«Περνά στην αντεπίθεση επιδιώκοντας ένα καθαρό και σκληρό Brexit» έγραψε η Ισπανική El Pais.

Θυμίζουμε πως την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είχε προειδοποιήσει μέσω της Γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετύχει «καμία πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά», τότε η χώρα του θα μπορούσε «να αλλάξει οικονομικό μοντέλο» για να «ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η Βρετανία θα γίνει φορολογικός παράδεισος!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου