Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Προχωρά ο αγωγός East Med με την Ιταλία να τον στηρίζει!

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται πως μπαίνει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med (Eastern Mediterranean Pipeline), που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ, της Κύπρου και όποιων άλλων χωρών το εντοπίσουν στην ΑΟΖ τους και το εκμεταλλευτούν.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η Ιταλική εταιρεία Edison στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ και τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, ο υποθαλάσσιος αγωγός είναι τεχνικά εφικτός και εμπορικά βιώσιμος, με το κόστος για την κατασκευή του να υπολογίζεται σε λιγότερο από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης της Edison, οι αντιπροσωπίες των τεσσάρων χωρών συζήτησαν με την Κομισιόν τα θέματα της προετοιμασίας της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών και του Επίτροπου Ενέργειας της ΕΕ Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, που θα γίνει για τον Μάιο στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας EDISON, ο αγωγός East Med, θα μεταφέρει αρχικά το Κυπριακό και το Ισραηλινό φυσικό αέριο. Θ ξεκινάει από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης και θα οδεύσει υποθαλάσσια στην Κύπρο όπου θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου. Στη συνέχεια ο αγωγός θα κατευθύνεται στην Κρήτη, όπου επίσης θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης και ακολούθως θα οδεύει προς την Πελοπόννησο. Από εκεί, μέσω της ξηράς, θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω της ένωσής του με τον αγωγό IGI (Italy, Greece Interconnector).

Ο East Med εξυπηρετεί τις 4 χώρες, αλλά και την ΕΕ, που στοχεύει στο να διαφοροποιήσει διαδρομές και προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, έχει γίνει γνωστό από την εταιρεία, αλλά και τις εμπλεκόμενες χώρες, ότι ο αγωγός θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις εξαγωγικές ανάγκες και άλλων χωρών της περιοχής (Αίγυπτος, Λίβανος και Ελλάδα), στην περίπτωση που εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου και αρχίσει η εκμετάλλευσή τους.

Το ενδιαφέρον της Ιταλίας για τον αγωγό East Med είναι μεγάλο και ίσως είναι ο τρόπος για να επιβληθεί η κατασκευή του, καθώς η Ιταλία θα αντιμετωπίσει ενεργειακό πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και επιθυμεί να εξασφαλίσει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου για τις ανάγκες της.

Το Ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ιταλία θα μειωθεί, εξαιτίας της Ουκρανίας και το φυσικό αέριο της βόρειας θάλασσας που εκμεταλλεύονται οι Βρετανοί και οι Νορβηγοί, είναι και αυτό μειούμενο. Άρα, η μόνη λύση για την Ιταλία, βρίσκεται στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, που βρίσκεται στις ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι η αντίδραση της ασταθούς Τουρκίας, η οποία όμως, θα αναγκαστεί να αποδεχτεί το δίκαιο της θάλασσας, εάν βρει ενωμένες απέναντί της την ΕΕ, την Ιταλία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα.



Με πληροφορίες από τα mignatiou και pronews

Διαβάστε τι γράφαμε για τον αγωγό East Med από το 2014:

«Αγωγός γέφυρα Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας» - Τι γράφει ο Guardian

Αποφασίζεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med

Δυνατή και επικερδής η κατασκευή του EastMed

Στον αέρα τα σχέδια για αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία: 

Αντέδρασαν Γερμανία και Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου