Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλη υποβάθμιση της Τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Έξαλλος έχει γίνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υποβάθμιση της Τουρκικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s την κατηγορία των «σκουπιδιών».

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία BBB- υποβάθμισε ο οίκος Fitch τα ομόλογα της Τουρκίας, ενώ ο οίκος Standard &Poor’s  σε ΒΒ+ με την προοπτική της οικονομίας της χώρας σε «αρνητική».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει πως οι υποβαθμίσεις της οικονομίας της χώρας του συγκαταλέγονται σε τρομοκρατικό σχέδιο εναντίον της χώρας και του ίδιου προσωπικά.


Η υποβάθμιση του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch έγινε μερικές ώρες αφότου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας σε «αρνητική» από «σταθερή».

Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης εξέφρασαν ανησυχία για την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, αλλά και για τις πιέσεις της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch, που γνωστοποιούσε ότι υποβαθμίζει τα Τουρκικά κρατικά αξιόγραφα στη βαθμίδα BB+ από BBB-, τόνισε ότι οι εξελίξεις «στην πολιτική και στην ασφάλεια υπονόμευσαν τις οικονομικές επιδόσεις και την ανεξαρτησία των θεσμών» της Τουρκίας.

Πέρυσι ο οίκος Fitch είχε επίσης υποβαθμίσει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας, ενώ το ίδιο έκανε λίγο καιρό αργότερα και ο οίκος Moody’s.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα analitis, τα πιο συντηρητικά επενδυτικά ταμεία συνήθως θεωρούν προϋπόθεση τα ομόλογα μιας χώρας να αξιολογούνται ως επένδυση από δύο μεγάλους οίκους πριν αποφασίσουν να τα εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις ροές ξένων επενδύσεων για να αναχρηματοδοτεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, που όμως είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της ομάδας των είκοσι πιο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη (G20),  αλλά και το εξωτερικό της χρέος.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου προεξοφλείται πως θα αναγκάσει την Άγκυρα να πληρώνει περισσότερα για να δανείζεται από τις αγορές.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 8% ήδη φέτος, στο 4 προς 1 για το ευρώ από 3 προς 1, γεγονός που σημαίνει ότι έχει μια από τις χειρότερες αποδόσεις νομισμάτων μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά ώστε να εμποδίσει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιθυμεί διακαώς να υπάρχουν φθηνές πιστώσεις ώστε να τονωθεί η οικονομία, δηλώνει «εχθρός» των επιτοκίων, οδηγώντας τους οικονομολόγους στο συμπέρασμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει πλήρη ανεξαρτησία στην άσκηση της αποστολής της.

Υπενθυμίζουμε πως πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν καθαιρεθεί ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ τουλάχιστον άλλοι 40.000 έχουν συλληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου