Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Rogoff: η κατάργηση των μετρητών θα βοηθήσει τους φτωχούς

Ο καθηγητής του Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Kenneth Rogoff, σε μια ακόμη προπαγάνδα υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της αχρήματης ανθρωπότητας, υποστηρίζει πως η κατάργηση των μετρητών θα βοηθήσεις τους φτωχούς παγκοσμίως!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, ο Kenneth Rogoff υποστηρίζει πως η μείωση των μετρητών θα βοηθήσει στον περιορισμό της παράνομης εργασίας από μετανάστες, στην μείωση των ανισοτήτων, ενώ τα μετρητά θα χρησιμοποιούνται μόνο για μικρές συναλλαγές.

Ο Kenneth Rogoff που είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «η κατάρα των μετρτών» πιστεύει πως η μείωση της ύπαρξης μετρητών θα μειώσει την εγκληματικότητα και την «μαύρη» εργασία που πληγώνει τους αδύνατους της κοινωνίας.

Για να πραγματοποιηθεί ο περιορισμός της ύπαρξης μετρητών στο ελάχιστο, απαιτούνται δομές, οι οποίες μπορούν να βρεθούν στα Σκανδιναβικά κράτη, που πρωτοπορούν στο πείραμα της αχρήματης κοινωνίας!

Τα Σκανδιναβικά κράτη είναι τα λιγότερο διεφθαρμένα (σε πολιτικούς και οικονομικούς όρους). Τα μετρητά αποτελούν λιγότερο από το 5% της κυκλοφορίας του χρήματος, κάνοντάς τα να βασίζονται ελάχιστα σε ευτά.

Ο Rogoff συγχαίρει την Δανία, όπου οι χορηγούνται χρεωστικές κάρτες σε όλους, καθώς πιστεύει πως αυτό λύνει πολλά προβλήματα και ευνοεί τους φτωχούς. Δεν δίνει όμως λεπτομέρειες για τον τρόπο που γίνεται αυτό.

Ο Rogoff, που έχει εργαστεί και ως σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, υποστηρίζει πως βρήκε νέες ιδέες από τις Σκανδιναβικές χώρες για την λειτουργία της αχρήματης κοινωνίας.

Η Σκανδιναβία, αποτελεί την περιοχή που τα επιτόκια είναι αρνητικά, και τα εισοδήματα είναι υψηλά και ισορροπημένα. Έτσι θα πρέπει να λειτουργούν οι αχρήματες κοινωνίες για τον Rogoff.

Οι οικονομικές απάτες στην αχρήματη Σκανδιναβία είναι σχεδόν αδύνατες και η ψηφιοποίηση βοηθάει σ’ αυτό. Μάλιστα σε κάποια μέρη, όπως το μουσείο των Abba στην Σουηδία, δεν δέχεται μετρητά.

Οι προσπάθειες της Σκανδιναβίας για την συνεχόμενη μείωση των μετρητών, υποστηρίζεται από την πολύ καλά λειτουργούσα ψηφιακή οικονομία. Μάλιστα, η Δανία αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή μετρητών, επειδή δεν συμφέρει!

Ένα μεγαλύτερο πείραμα προς την παγκόσμια αχρήματη κοινωνία, έγινε στην Ινδία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Narendra Modi, αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2016 να θέσει εκτός κυκλοφορίας το 86% των μετρητών, ώστε να παταχθεί η «μαύρη» εργασία. Παρόλο το αρχικό χάος που προκλήθηκε και τις ατελείωτες ουρές στις τράπεζες, οι φτωχοί πιστεύουν πως θα χτυπηθούν οι πλούσιοι που δεν πλήρωναν φόρους!

Ο Rogoff πιστεύει πως ο κοινωνικός αντίκτυπος της αχρήματης κοινωνίας θα επηρεάσει και άλλους τομείς, όπως η μετανάστευση. Η παράνομη εργασία των μεταναστών στις ΗΠΑ και αλλού είναι δημιούργημα των μετρητών, που επιτρέπουν στους εργοδότες να πληρώνουν τους εργαζόμενους χωρίς τον έλεγχο των αρχών.

Ο Rogoff δεν υποστηρίζει την ολοκληρωτική εξάλειψη των μετρητών. Ο κόσμος χρειάζεται να υπάρχει η εξασφάλιση των μετρητών σε περίπτωση προβλημάτων, όπως της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, ή για να υπάρχει στοιχειώδης ιδιωτική ζωή και κάποιοι να μπορούν να αγοράζουν στις ερωμένες τους ένα δωράκι αξίας 20 δολαρίων, χωρίς να το μάθει η τράπεζα…

Ο στόχος είναι ένας: ο απόλυτος έλεγχος των ανθρώπων, μέσω της εργασίας, των εισοδημάτων και των αγορών τους. Ο βασικότερος τρόπος ελέγχου είναι μέσω του χρήματος. Όποιος έχει χρήματα, μπορεί να ζει σχετικά ελεύθερος. Όποιος δεν έχει χρήματα και δουλεύει για έναν μισθό, θα ελέγχεται απόλυτα, ώστε να μην προλαβαίνει καν να σκέφτεται. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά μόνο υπάλληλοι. Ακόμη και τα αφεντικά θα γίνουν υπάλληλοι στις απρόσωπες πολυεθνικές εταιρείες, που θα έχουν διοικητικούς υπαλλήλους στο διοικητικό τους συμβούλιο. Όποιος εναντιώνεται στο σύστημα, δεν θα δουλεύει και δεν θα τρώει. Μαύρη εργασία και χρήματα δεν θα υπάρχουν.
Hello big brother!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου