Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Εννέα ημέρες απομένουν ως την πολυμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη και οι τακτικές κινήσεις όλων των πλευρών είναι στο αποκορύφωμά τους. Στην Αθήνα αναμένονται συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας» αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την Τουρκική λογική «καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση», είναι το μήνυμα που στέλνει κυβερνητική πηγή, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προσέγγιση (αυτή της καλλιέργειας του εθνικισμού) που «πλήρωσε η χώρα», προσθέτει η ίδια πηγή, υπονοώντας στη διαχείριση του ονοματολογικού στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

«Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής Τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game» διευκρινίζει η κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Θα παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε, για όσο χρόνο χρειαστεί» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται από την Ελληνική πλευρά η σταθερή θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα διακοπής και επανέναρξης της πολυμερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.

Στην ανάλυση της θέσης της τουρκικής/ τουρκοκυπριακής πλευράς προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm».

Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού τη δεδομένη στιγμή προχώρησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, εστιάζοντας ειδικότερα στη μεγάλη διάσταση απόψεων των δύο πλευρών για τις εγγυήσεις.

Μόνο εφόσον οι δύο πλευρές βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό μετά την ανταλλαγή χαρτών θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής του με το Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη επαναβεβαιώθηκε η κατάθεση χαρτών στις 11 Ιανουαρίου και εφόσον ελεγχθούν και επιβεβαιωθεί ότι αυτοί κινούνται εντός του πλαισίου σημείων που έχει συμφωνηθεί, τότε θα υποβληθούν στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα συζητηθούν με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Μουσταφά Ακιντζί πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περί της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, με σαφή αναφορά ότι αν το επιθυμούν θα μπορούν να παρίστανται. Επίσης συμφωνήθηκε ότι θα προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παρούσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου