Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ξαφνικά οι Γερμανοί ανησυχούν για το Κυπριακό και την ΕΕ, εξαιτίας του Ερντογάν

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι Γερμανοί προσπαθούσαν να πουλήσουν εκδούλευση στον Ερντογάν, παζαρεύοντας το Ελληνικό χρέος με «λύση» του Κυπριακού στα μέτρα του Ερντογάν, σήμερα δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Η Γερμανική εφημερίδα Die Welt κυκλοφόρησε άρθρο με τίτλο «Ουδείς γνωρίζει τι ρόλο θέλει να παίξει ο απρόβλεπτος Ερντογάν στο Κυπριακό», την ώρα που στη Γενεύη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της διαιρεμένης Κύπρου.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φοβούνται ότι η επιρροή του Τούρκου προέδρου θα μπορούσε να αυξηθεί, σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την μετάφραση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το άρθρο γράφει μεταξύ άλλων:

«Μήπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βάλει πόδι στις Βρυξέλλες μελλοντικά; Μπορεί να συγκυβερνά στην ΕΕ από την πίσω πόρτα; Θα μεταβληθεί το νησί της Μεσογείου σε Δούρειο Ίππο; Αυτά τα ερωτήματα δημιουργούν πονοκέφαλο στου διπλωμάτες των Βρυξελλών αυτή τη στιγμή. Αφορμή είναι οι αποφασιστικής σημασίας συνομιλίες για τη λεγόμενη διένεξη της Κύπρου οι οποίες ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Σε όλους του συμμετέχοντες είναι ξεκάθαρο: χωρίς την έγκριση του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντσί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Και ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Ουδείς γνωρίζει ποιον ρόλο θέλει να παίξει ο απρόβλεπτος Τούρκος πρόεδρος. Ποιες παραχωρήσεις θα απαιτήσει στο τέλος και ποια επίδραση θα έχουν τελικά οι σημερινές εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης» όπως σημειώνει. 

«Για να γίνει πιο σαφές: Αποφάσεις οι οποίες αφορούν και στις δύο πλευρές μπορούν να λαμβάνονται μόνον από κοινού, όπως επίσης και οι δύο θα έχουν δικαίωμα βέτο. Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν συνεπώς να συναποφασίζουν μαζί με το κράτος μέλος της Κύπρου. Αυτό όμως θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στις αποφάσεις του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία απαιτείται ομοφωνία ιδίως σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν γεμάτοι ανησυχία ότι υφίσταται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους για να επιτύχει τους στόχους του  και να συναποφασίζει στις Βρυξέλλες» καταλήγει η Die Welt.

Σήμερα όμως, άρχισαν οι συνομιλίες στην Ελβετία με τους Τούρκους να πετυχαίνουν ήδη μια νίκη, καθώς τελικά ο Νίκος Αναστασιάδης δεν προσκλήθηκε ως ο διεθνώς αναγνωρισμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ως ο κοινοτάρχης της ελληνοκυπριακής κοινότητος, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή του εκπροσώπου των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί!

Αυτό σημαίνει de facto κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν καν συνεδριάσει η Διεθνής Συνδιάσκεψη των εγγυητριών Δυνάμεων στη Γενεύη.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις διαχρονικές Τουρκικές θέσεις, ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και γι’ αυτό δεν την αναγνωρίζει και δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Συνεπώς, το διεθνές κύρος του Νίκου Αναστασιάδη, ως πρόεδρου ανεξάρτητου κράτους- μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε., εκμηδενίζεται καθώς αυτός μετατρέπεται σε κοινοτάρχη…

Θυμίζουμε πως ο Νίκος Αναστασιάδης το 2004 είχε ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, την ώρα που ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμά του από τηλεοράσεως έλεγε:
«παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω κοινότητα».

Η δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι θα μετέχει με διπλή ιδιότητα, δηλαδή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της Ελληνικής Κοινότητας, απλά επιβεβαιώνει τον διασυρμό του ως επικεφαλής Ανεξάρτητου Κράτους.

Δυστυχώς, η ανακοίνωση του ΟΗΕ είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Έτσι, νομιμοποιείται το αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 και δημιουργούνται τετελεσμένα που δύσκολα θα ανατραπούν…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου