Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Πιο εύκολη η χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς στην Ελλάδα

Αλλάζει το καθεστώς απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας το Υπουργείο Εσωτερικών. Δυστυχώς, η λανθασμένη χρήση της έννοιας της «ιθαγένειας» συνεχίζει να χρησιμοποιείται, αντί της πρέπουσας, που είναι η «υπηκοότητα».

Σύμφωνα με άρθρο του Γιώργου Μανουσάκη στην εφημερίδα Επένδυση του Σαββάτου και της Κυριακής 28 και 29 Ιανουαρίου 2017, ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης θα φέρει διάταξη στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία αρμόδιο για την παροχή ιθαγένειας (Ελληνοποίηση) των νόμιμων αλλοδαπών θα είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Εκλογών και όχι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα υπάρξει απλοποίηση της διαδικασίας απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα για τουλάχιστον 7 χρόνια και όχι 10 που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο νόμος που θέσπισε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και μαλάκωσε ο Γιάννης Ραγκούσης το 2010, θα προβλέπει την αυτόματη απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας με τη γέννηση των παιδιών των νόμιμων αλλοδαπών που ζουν στη χώρα, ή εάν το παιδί του αλλοδαπού έχει φοιτήσει 6 χρόνια στο Ελληνικό σχολείο. Για τους ενήλικες χρειάζεται νόμιμη παραμονή 7 ετών, ενώ μέχρι σήμερα χρειάζονται 10 έτη παραμονής και εργασίας.

Επίσης αλλαγές προωθούνται και στις εξετάσεις γλωσσομάθειας που δίνουν οι αλλοδαποί στις επιτροπές πολιτογράφησης. Στόχος του Υπουργείου είναι οι εξετάσεις να γίνουν πιο βατές (εύκολες), καθώς σήμερα εκφράζονται πολλά παράπονα από τους εξεταζόμενους ως προς την ύλη που πρέπει να έχουν διαβάσει για να πετύχουν στις εξετάσεις.

Οι εξετάσεις είναι προφορικές, ώστε οι εξεταστές να διαπιστώνουν αν οι εξεταζόμενοι γνωρίζουν καλά την Ελληνική γλώσσα. Δεν διευκρινίζεται όμως στο άρθρο, εάν θα υπάρχουν και γραπτές εξετάσεις, ώστε να διαπιστώνεται εάν οι υποψήφιοι γνωρίζουν την Ελληνική γραφή και αν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν κείμενα στα Ελληνικά.

Επιθυμία του Υπουργείου Εσωτερικών είναι οι εξετάσεις απόκτησης ιθαγένειας να γίνονται συχνότερα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην χρειάζεται να περιμένουν για μήνες ή χρόνια για να εξεταστούν.

Σήμερα, οι υποψήφιοι για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας θα πρέπει να γνωρίζουν Ελληνική Ιστορία και Γεωγραφία, ενώ από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχεται δωρεάν η εξεταστέα ύλη.

Πάντα σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα ξεκινήσει και διαβούλευση για την αλλαγή των κριτηρίων απόκτησης της ιθαγένειας, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από εμπλεκόμενους φορείς, ενώ η όλη διαδικασία των κριτηρίων δεν θα πρέπει να αδικεί τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας ως Έλληνες. Το τι σημαίνει το «να μην αδικεί τους αλλοδαπούς», μένει να διευκρινιστεί.

Στο άρθρο της εφημερίδας επισημαίνεται πως σήμερα υπάρχουν αρκετές χιλιάδες αλλοδαποί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για νομιμοποίηση με τον νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο αλλοδαποί αυτοί ζουν και εργάζονται κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζει παράνομη τη διαμονή τους στη χώρα, άσχετα αν ζουν στη χώρα για πολλά χρόνια, έχουν δημιουργήσει οικογένειες και έχουν αναπτύξει επαγγελματικές δραστηριότητες.
 

Πως όμως είναι δυνατό οι αλλοδαποί να μην ζουν νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν αναπτύξει νόμιμες επαγγελματικές δραστηριότητες;

Παράλληλα στόχος του Υπουργείου είναι να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης αδειών παραμονής και εργασίας, καθώς υπάρχουν παράπονα για κυκλώματα που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τους αλλοδαπούς.

Με το άρθρο της εφημερίδας γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει ευκολότερη την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας (και όχι της υπηκοότητας) από τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί να γίνει ευκολότερη η νομιμοποίηση των παρανόμως διαβιούντων στην Ελλάδα.

Ποια συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν με τη νομιμοποίηση των παράνομων αλλοδαπών;
Γιατί θα πρέπει να γίνει ευκολότερη η αλλοίωση του Ελληνικού πληθυσμού;
Τα «οφέλη» της νομιμοποίησης και της χορήγησης της Ελληνικής Ιθαγένειας τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν ευρέως γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, μέσω των «Ελλήνων» στρατιωτών που υπερήφανα σχημάτιζαν τον Αλβανικό Αετό στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ίσως όταν δούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Αραβικής, Αφρικανικής και Ασιατικής καταγωγής «Έλληνες» στρατιώτες να σηκώνουν μέσα στα στρατόπεδα τις σημαίες των χωρών από τις οποίες κατάγονται, να γίνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ζήτημα της παροχής Υπηκοότητας.
Τότε όμως θα είναι αργά…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου