Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλη όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας / Είναι πιθανός ο διαμελισμός της Τουρκίας;

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ για υποκίνηση του πραξικοπήματος, ενώ οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες με την σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας.

Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κρίση εμπιστοσύνης» με την Ουάσιγκτον και ανεπαρκή υποστήριξη των Τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu πως ο συνασπισμός στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ πρόσφερε ελάχιστη υποστήριξη στους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία για την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, αναρωτώμενος «τι κάνετε στη βάση, αν δεν προσφέρετε την βοήθειά σας στο πιο κρίσιμο σημείο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους;».

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δήλωσαν πως η σημασία της βάσης του Ιντσιρλίκ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ανεκτίμητη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως βοηθούν τους Κούρδους, τους οποίους γενικά οι Τούρκοι θεωρούν εχθρούς και τρομοκράτες.

Όμως, στην Τουρκία έχουν αρχίσει να φοβούνται πως οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ σχεδιάζουν τη διάσπαση (διαμελισμό) της Τουρκίας σε διάφορα κομμάτια.

«Στην Τουρκία υπάρχουν οργανώσεις κάθε χρώματος του εχθρού. Εθνικής ταυτότητας (σ.σ. όπως το ΡΚΚ), θρησκευτικής ταυτότητας (σ.σ. όπως το ISIS αλλά και οι Αλεβίτες τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν Κρυπτοχριστιανούς), πολιτικής ταυτότητας (σ.σ. όπως το ακροαριστερό DHKP-C που πραγματοποιεί βομβιστικές επιθέσεις). Αν και θεωρητικά δεν συνδέονται μεταξύ τους και πιθανότατα να έρχονται και σε σύγκρουση, όλες οι οργανώσεις είναι ενάντιες στην Τουρκική πολιτική με τις ίδιες οδηγίες για συνδυασμένη επίθεση.
Οι χώρες του ΝATO βοηθούν τις οργανώσεις αυτές που είναι ενάντιες στην Τουρκία. Οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει λίστα των οργανώσεων που επιτίθενται κατά της Τουρκίας και τους δίνουν όπλα, λεφτά, εξοπλισμό και εκπαίδευση. Πίσω από την κάθε οργάνωση κρύβεται μια σειρά από χώρες.
Ο πόλεμος είναι μεγάλος, έτσι δεν πρόκειται απλά περί τρομοκρατίας αλλά περί σύγκρουσης κρατών» γράφει η εφημερίδα Yeni Safak.

Αμερικανοί στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν την δημιουργία Κουρδικού Κράτους αναγκαία, καθώς δεν γίνεται να προδοθούν οι Κούρδοι για ακόμη μία φορά, μετά τα όσα πρόσφεραν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι New York Times δημοσίευσαν τον Μάιο του 2016 άρθρο στο οποίο τα σύνορα της Μέσης Ανατολής παρουσιάζονται αλλαγμένα, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας. Οι χάρτες μπορεί να βασίζονται σε παλιούς χάρτες (από το 1919) δεν παύουν όμως να αναδημοσιεύονται και να προβληματίζουν, δείχνοντας πως οι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο διαμελισμού της Τουρκίας με την ταυτόχρονη αλλαγή των συνόρων στη Μέση Ανατολή.

Το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί εδώ και χρόνια με κάθε τρόπο να κάνει την Τουρκία όχι απλά μια περιφερειακή δύναμη, αλλά μια παγκόσμια υπερδύναμη, είναι γνωστό. Είναι όμως πολύ διαφορετικό το να θέλεις να είσαι ισχυρός σε περιφερειακό – τοπικό επίπεδο, από το να θέλεις να γίνεις παγκόσμια υπερδύναμη, με πυρηνικά όπλα, με παραγωγή δικών σου πολεμικών αεροσκαφών, πλοίων, αεροπλανοφόρων, αρμάτων, ελικοπτέρων και λοιπών όπλων.

Η με κάθε τρόπο επίδειξη ισχύος (παλάτια, προεδρικά αεροπλάνα κλπ) και η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική, δεν θα συνεχίσει να γίνεται ανεκτή για πολύ ακόμη από την Δύση. Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας να θελήσουν να «κοντύνουν» την Τουρκία, ώστε να δώσουν ένα μάθημα σε όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τα όρια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με πλήρη αυτονόμησή τους.

Από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς στην προσπάθεια για άμβλυνση των απωλειών στην Ανατολή ή και αλλού, δεν αποκλείεται η πληγωμένη Τουρκία να στραφεί ενάντια στην οικονομικά εξασθενημένη Ελλάδα, ώστε να κερδίσει κάτι. Για τον λόγο αυτό (και όχι μόνο) η Ελλάδα οφείλει να διατηρεί την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών της στο ανώτατο σημείο, με εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων και αγορά νέων υπερσύγχρονων, με κάθε κόστος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου