Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η Τουρκία μπορεί να τερματίσει τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, εάν βλαφθούν τα συμφέροντά της

Η Τουρκία μπορεί να τερματίσει τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) εξαιτίας διαφορών μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον εξαιτίας των σχέσεων των ΗΠΑ και των Κούρδων της Συρίας (PYD).

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας Hurriyet, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε:
«Το Ιντσιρλίκ δεν είναι βάση του ΝΑΤΟ και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Οι δυνάμεις του συνασπισμού βρίσκονται εκεί με την άδεια της Τουρκίας. Σήμερα, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις του συνασπισμού βρίσκονται σε συνομιλίες. Αν οι συνομιλίες φτάσουν σε σημείο το οποίο θα απειλεί τα Τουρκικά  συμφέροντα και δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τότε η Τουρκία θα εξετάσει όλες τις επιλογές της».

Ο Τούρκος Υπουργός συμπλήρωσε:
«Οι ΗΠΑ επέλεξαν το PYD (σ.σ. πολιτική πτέρυγα  στη Συρία των Κούρδων) ως εταίρο στον πόλεμο κατά του ISIL. Από την αρχή επιμέναμε πως αυτό είναι λάθος. Λέμε στους συμμάχους μας: το PYD είναι η Συριακή πτέρυγα του PKK».

Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε:
«Οι ΗΠΑ έκαναν ένα στρατηγικό λάθος. Εμείς πληρώνουμε το λάθος, αλλά και οι ΗΠΑ θα πληρώσουν. Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις έκαναν τους υποστηρικτές τους να πληρώσουν το τίμημα».

Επαναλαμβάνοντας την ενόχληση της Άγκυρας για τον εξοπλισμό του PYD από τις ΗΠΑ, ο κ. Ισίκ υπενθύμισε πως οπλισμός που δόθηκε στους Κούρδους της Συρίας βρέθηκε στα χέρια του PKK στην Τουρκία, τζιχαντιστών στην Συρία, ακόμη και σε διεθνείς αγορές όπλων.

«Η σκέψη πως οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό για να αυξηθεί η τρομοκρατία στην Τουρκία, είναι παρατραβηγμένη. Δεν έχουμε αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Αλλά στο τέλος, η υποστήριξη των ΗΠΑ στο PYD και το ότι ο εξοπλισμός τους καταλήγει στο PKK, δίνουν στην Τουρκία τη δυνατότητα να κάνει τέτοιες υποθέσεις» είπε ο κ. Ισίκ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο συνασπισμός κατά του ISIL με χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ ήρθε στην ατζέντα του κόσμου και όχι της Τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας.

«Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Η βάση της συμμαχίας μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και γνήσια. Αν απουσιάζουν αυτά τα κριτήρια, θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η συμμαχία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η βάση του Ιντσιρλίκ θα κλείσει σε ένα βράδυ» τόνισε ο Τούρκος Υπουργός.

Καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν τη βάση για την εκστρατεία κατά του ISIL, δεν παρέχουν εναέρια υποστήριξη στις Τουρκικές δυνάμεις στην Συρία που μετέχουν στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη.

«Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ο συνασπισμός κατά του ISIL που επιχειρεί από τη βάση του Ιντσιρλίκ έχει διαφορετικούς στόχους από τον πόλεμο κατά του ISIL, τότε θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να το πούμε» συμπλήρωσε ο Φικρί Ισίκ.

Ο συνασπισμός χρησιμοποιεί την βάση του Ιντσιρλίκ για τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIL από τα μέσα του 2015, μετά την συμφωνία της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον. Πρόσφατα, το Πεντάγωνο χαιρέτησε το άνοιγμα της βάσης στον συνασπισμό, περιγράφοντας την ως «ανεκτίμητη».

Οι ΗΠΑ εκτιμούν την πρόσβαση στην βάση του Ιντσιρλίκ και ελπίζουν στην συνέχιση της διαδικασίας, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ στις 5 Ιανουαρίου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu στις 4 Ιανουαρίου:
«Ο κόσμος ρωτάει, γιατί οι δυνάμεις του συνασπισμού χρησιμοποιούν την βάση του Ιντσιρλίκ (εάν δεν υποστηρίζουν την Τουρκική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη); Επιτρέψαμε στα μαχητικά όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών να χρησιμοποιούν την βάση στο πόλεμο κατά του ISIL».

Επομένως, η Τουρκία κλιμακώνει περισσότερο την ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, παζαρεύοντας την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, ώστε επιτύχει τα σχέδιά της, σε σχέση κυρίως με το Κουρδικό ζήτημα. Πόσο ακόμη όμως θα ανέχονται οι ΗΠΑ τα Τουρκικά παζάρια; Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που θα αναλάβει καθήκοντα από τις 20 Ιανουαρίου.



Διαβάστε ακόμη:
Μεγάλη όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας / Είναι πιθανός ο διαμελισμός της Τουρκίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου