Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Μαρίν Λεπέν: υπέρ ενός παράλληλου νομίσματος και εξόδου από το ευρώ

Η Μαρίν Λεπέν θα προσπαθήσει να μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου σε δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στρατηγική αποχώρησης της Γαλλίας από την Ένωση και το κοινό νόμισμα, σε περίπτωση νίκης.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσίευσε η Wall Street Journal, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου αντιμετωπίζει πιο προσεκτικά την απόρριψη του ευρώ, απ’ ότι στην προεκλογική εκστρατεία του 2012, όπου είχε υποσχεθεί άμεση αποχώρηση από το ευρώ. Αυτή τη φορά, έχει την υποστήριξη περισσότερων Γάλλων και λέει πως θα δημιουργήσει μια συντεταγμένη αποχώρηση από το ευρώ, παρά μια βίαιη αποχώρηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εάν εκλεγεί, μαζί με τους συνεργάτες της, τους πρώτους έξι μήνες θα διαπραγματευτεί μαζί με άλλες δυσαρεστημένες χώρες, την δημιουργία σκιωδών (παράλληλων) Ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Έναν νέο Φράγκο, θα κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ και σύντομα θα το αντικαθιστούσε.

Η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει πως και άλλες χώρες που δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες θα ήταν πρόθυμες να ξεκινήσουν συνομιλίες αποχώρησης από την ΕΕ. Η απειλή της αποχώρησης από το ευρώ, χρησιμοποιήθηκε για να εκβιαστεί η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου, ώστε να εφαρμόσουν προγράμματα λιτότητας που απορρίπτει ο κόσμος, συμπληρώνει χαρακτηριστικά η υποψήφια του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου.

«Το ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα, αλλά σαν όπλο, σαν μαχαίρι που μπήχθηκε στα πλευρά μιας χώρας ώστε να πάει εκεί που δεν θέλει ο κόσμος. Πιστεύετε πως μπορούμε να ανεχτούμε να ζούμε κάτω από αυτή την απειλή, με κηδεμονία; Δεν μπορεί καν να συζητηθεί κάτι τέτοιο» είπε η Μαρίν Λεπέν.



Την Τρίτη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, έδωσε λεπτομέρειες των σχεδίων της για την έξοδο της Βρετανίας από την κοινή αγορά και την ΕΕ. Το Brexit είχε ενθουσιάσει πολλούς Γάλλους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα όσο δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για να εφαρμοστεί, όταν οι Βρετανοί ψήφιζαν υπέρ της εξόδου. Η Τερέζα Μέι είπε πως δεν επιθυμεί «μισό μέσα και μισό έξω» από την ΕΕ, αλλά θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί φιλικούς εμπορικούς δεσμούς.

Μια προσπάθεια εξόδου της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, από την ευρωζώνη, θα είναι πιο δύσκολη, καθώς στην περίπτωση της Βρετανίας, δεν υπάρχει το ευρώ.

Το Frexit θα έφερνε χάος στην ευρωζώνη και θα μείωνε την ΕΕ, με τρόπο που δεν θα συμβεί με το Brexit. Καμία χώρα δεν έχει προσπαθήσει να εγκαταλείψει το ευρώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ενώ οι Γάλλοι επιθυμούν να τους επιστραφούν περισσότερες αρμοδιότητες από τις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι δεν θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από το ευρώ.



Οι επιπτώσεις της εξόδου από το ευρώ δεν ήταν ξεκάθαρες στην Μαρίν Λεπέν το 2012, όταν έλαβε 17,9% στις προεδρικές εκλογές και επιθυμούσε άμεση έξοδο.

Η δυναμική των προεδρικών εκλογών είναι διαφορετική σήμερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Μαρίν Λεπέν να περνάει εύκολα στον δεύτερο γύρο και να μάχεται ψήφο – ψήφο με τον αντίπαλό της, που είναι υπέρ του ευρώ και της ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πιθανότητα θα ηττηθεί από τον κεντροδεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν, που εστιάζει στην λιτότητα.

Η Μαρίν Λεπέν πιέζεται να διαβεβαιώσει τους Γάλλους ψηφοφόρους πως η οικονομία δεν θα εκτροχιαστεί μετά την αποχώρηση από το ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιό της, η κυβέρνησή της θα συνεργαζόταν με άλλες χώρες που επιθυμούν την αποχώρηση από το ευρώ, για τη δημιουργία σκιωδών (παράλληλων) εθνικών νομισμάτων. Θα δημιουργούνταν τα συστατικά για να δημιουργηθεί κάτι σαν το παλιό ECU (European Currency Unit), που υπήρχε πριν την υιοθέτηση του ευρώ.

Από το στρατόπεδο της Μαρίν Λεπέν πιστεύουν πως αυτό το σύστημα θα προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα στο σύστημα νομισμάτων και συναλλαγών μεταξύ του φράγκου και του ECU και θα παρέχει το δικαίωμα στη Γαλλία και όποια άλλη χώρα το υιοθετήσει, να υποτιμά το νόμισμά της, εάν αυτό είναι απαραίτητο για την εθνική οικονομία, ώστε να γίνει ανταγωνιστική.

Η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει πως θα περάσει τους πρώτους έξι μήνες της θητείας της διαπραγματευόμενη με την ΕΕ την ανάκτηση του ελέγχου του νομίσματος, της οικονομικής πολιτικής και της ασφάλειας των συνόρων. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την ΕΕ και θα υποστηρίξει την παραμονή μόνο εάν επιτύχει τους στόχους της.

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν πως η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να προβληματιστεί ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις για την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας, λέγοντας πως η δημιουργία ενός συστήματος νομισμάτων με δικαίωμα υποτίμησης, θα ήταν δύσκολο να συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.

Η περίοδος των έξι μηνών θεωρείται πολύ μικρή για να μπορέσει η Μαρίν Λεπέν να επιτύχει τους στόχους της και να πάρει πίσω εξουσίες από την Ευρώπη. Επίσης θα αντιμετωπίσει άλλες εχθρικές χώρες προς τα σχέδιά της.

Προς το παρόν, οι αγορές είναι αισιόδοξες με την στάση της Μαρίν Λεπέν κατά του ευρώ. Οι τιμές αυξάνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προστατεύει το ευρώ. Όμως, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και η προοπτική της ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να φύγουν από τα Γαλλικά περιουσιακά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου